Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ''ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΗΣ ΖΩΗΣ''

Η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται συχνά από στιγμές θλίψης. μελαγχολίας, απομόνωσης. Πολλά άτομα αυτές τις μέρες προτιμούν να τις περνούν μοναχικά, αποφεύγοντας φίλους, συγγενείς, εξόδους, στιγμές αλληλεπίδρασης.

Πότε αυτό θα ήταν καλό να μας ανησυχήσει και πότε η απομόνωση είναι μία φυσιολογική ίσως και απαραίτητη διαδικασία για το άτομο;

Η απομόνωση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.
Σε αυτήν που πρόέρχεται από επιλογή, και σε εκείνη που έρχεται από ανυπόφορα συναισθήματα θλίψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και έλλειψης σύνδεσης με τους ανθρώπους.
Στην πρώτη περιπτώση μιλάμε για μία φυσιολογική διαδικασία απομόνωσης, που μας οδηγεί στο να ξεκουραστούμε, να δημιουργήσουμε και να κατανοήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.Η δεύτερη περίπτωση, της απομόνωσης από μοναξία είναι πιο δύσκολή και χρείαζεται να κατανοήσουμε τους λόγους που οδηγηθήκαμε εκεί.

Αν εμείς ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο απομονώνεται  είναι καλό να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα και να θέσουμε κάποιες σημαντικές ερωτήσεις.

- Τι είναι αυτό που με οδήγησε σε απομόνωση;
-Είναι κάτι που ανήκει στο παρόν, ή κάτι που προέρχεται από το παρελθόν και δεν το έχω δουλέψει μέσα μου;
- Ποιά είναι τα άτομα, οι υποστηρικτές μου που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν σε όλο αυτό;
- Έχω ξανά αισθανθεί έτσι στο παρελθόν; Πώς κατάφερα τότε να βγω από αυτή την κατάσταση;
- Πως θα μπορούσα να βοηθήσω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο να αισθανθεί καλύτερα; Τι  θέλει να μου πει όσο απομονώνεται; Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται και δεν μπορεί να μου το δείξει με άλλον τρόπο;


Στο παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή ''Οδηγός Καλής Ζωής'' στον ALPHA TV με τον Μιχαλή Κεφαλογιαννή, μιλήσαμε για την απομόνωση ως σύμπτωμα και αναλύσαμε τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε αυτή την κατάσταση.

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Σύμβουλος