ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ 35α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ

Πλησίαζαν τα γενέθλια της Μαίρης και στην ηλικία των 35 ετών μου δήλωσε πως τα συναισθήματά της είναι αμφιθυμίκα. Είναι γι’ αυτήν μία ηλικία ορόσημο με πολλές, τόσο επώδυνες όσο και ανώδυνες συνειδητοποιήσεις. Ζήτησα από την Μαίρη να μου γράψει τον δικό της δεκάλογο, τα δικά της μοναδικά μαθήματα ζωής που έλαβε όλα αυτά τα χρόνια, όλα όσα πήρε, όσα κράτησε, όσα θα αφήσει πίσω της. Σύμφωνησε με μεγάλη χαρά και προθυμία να το κάνει. Στην επόμενη συναντησή μας ήρθε με μεγάλη ανυπομονησία να μου δώσει τον δεκάλογό της σε μορφή γράμματος, τον οποίο συμφωνήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας. Ο δεκάλογος της Μαίρης, αποτέλεσε για μένα ένα καινούριο, πολύτιμο μάθημα ζωής!

  1. Να αγκαλιάζω τον εαυτό μου καθημερινά, να τον φροντίζω και να συμβιβαστώ μαζί του τόσο σε εξωτερικά όσο και σε εσωτερικά μου χαρακτηριστικά. 
  2. Να σταματήσω να ‘’μάχομαι’’ με το παρελθόν μου και να καταλαγιάσω όσο μπορώ τον θυμό μου, ώστε να μην τον αφήνω πλέον να με καθηλώνει και να μου ελέγχει την καθημερινότητα. 
  3. Να ζω την καθημερινότητά μου και να απολαμβάνω τη κάθε στιγμή της. Να ατενίζω το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, χωρίς δεύτερες σκέψεις και φοβίες. 
  4. Να συμβιβαστώ με την μοναχικότητά μου, να την δω πολλές φορές ως σύμμαχό μου και να την απολαμβάνω κάνοντας ασχολίες που με ευχαριστούν και με γεμίζουν συναισθηματικά. 
  5. Να μη δίνομαι συναισθηματικά σε ανθρώπους, αφήνοντας τον εαυτό μου σε δεύτερη θέση. Έμαθα να λέω περισσότερα ‘’όχι’’ χωρίς να με νοιάζει μη δυσαρεστήσω τους άλλους ανθρώπους γύρω μου. 
  6. Να θέτω στενότερα και πιο ξεκάθαρα όρια στους ανθρώπους γύρω μου. Να μη συμβιβάζομαι εύκολα με ο,τι με δυσαρεστεί και με κάνει να μη νιώθω χαρούμενη. 
  7. Να δικαιολογώ και να κατανοώ τα ψυχοσωματικά μου συμπτώματα και πολλές φορές να τα φροντίζω και να τα αγκαλιάζω. 
  8. Να εισάγω την έννοια της πρόληψης στη ζωή μου, κάνοντας συχνά ιατρικές εξετάσεις, έλέγχοντας τα όποια θέματα υγείας μου. Επίσης, έμαθα να φροντίζω την ψυχική μου υγεία κάνοντας συνεδρίες ψυχοθεραπείας, μαθαίνοντας έτσι να κατανοώ καλύτερα τον εαυτό μου. 
  9. Να θέτω συνέχεια νέους στόχους στην ζωή μου, είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε διαπροσωπικό επίπεδο. Να μην καθηλώνομαι εύκολα στην θέση μου, να ‘’πέφτω’’ συναισθηματικά, αλλά να ανακάμπτω εύκολα. Επίσης, έμαθα να μην αφήνω τα όνειρα μου ημιτελή. 
  10. Τέλος, έμαθα την Μαίρη! Έμαθα ποια είναι, τι φορτίο κουβαλάει μαζί της, τι θέλει από την ζωή της και πως μπορεί να το αποκτήσει. Έμαθα πως είμαι δυνατή και μάχιμη, πως όταν θέλω κάτι πολύ μπορώ να το καταφέρω. Έμαθα να με δικαιολογώ όταν δεν πάει κάτι καλά στην ζωή μου, εμαθα να με αγαπώ γιατί το αξίζω!

Ευχαριστώ πολύ την Μαίρη Μαλακού που θέλησε και μου ζήτησε να δημοσιεύσω επώνυμα τον δικό της δεκάλογο ζωής, όλα αυτά που έμαθε μέχρι τα 35 έτη της, όλα αυτά που ελπίζει όταν τα διαβάσουν οι άλλοι να τους παρακινήσουν να γράψουν και αυτοί τον δικό τους δεκάλογο, να κάνουν και αυτοι τον δικό τους απολογισμό ζωής.


Εύχομαι, λοιπόν, ο δικός σας δεκάλογος να είναι μοναδικός και να θυμάστε πως τα μαθήματα ζωής χτίζονται τόσο μέσα από τις θετικές όσο και μέσα από τις αρνητικές μας εμπειρίες. Οφείλουμε να τις κρατάμε όλες αυτές τις εμπειρίες σφιχτά και να προχωράμε.



Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου
Ψυχολόγος – Οικογενεακή Σύμβουλος