ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΓΧΟΣ

Η εποχή των διακοπών πλησιάζει. Φαντάζομαι πως και εσύ θα αγαπάς τις στιγμές που βρίσκεσαι με φίλους, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα. Παρόλο, όμως που τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που αναμένεται πιο πολύ από όλες τις άλλες, είναι και μία περίοδος που δημιουργεί έντονο άγχος και στρες, που πολλές φορές δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε.Αν και φέτος σε τρομάζει το άγχος και η θλίψη που φέρνουν μαζί τους οι γιορτινές μέρες, παρακάτω έχω να σου προτείνω τρία απλά βήματα, βήματα τα οποία θα σου προσφέρουν όχι μόνο πιο αισιόδοξες διακοπές, αλλά και μία πιο αισιόδοξη στάση προς την ζωή. Φέτος, αποφάσισε να εστιαστείς όχι σε όλα αυτά που σε αγχώνουν, αλλά σε όλα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις ευλογία.

Με ποια τρία ιδιαίτερα βήματα μπορεί να συμβεί αυτό;


1. Καθόρισε δέκα λεπτά μέσα στην ημέρα σου όπου θα σταματάς όλες σου τις δραστηριότητες, θα απομακρύνεις όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα και θα εστιάζεις σε όλα αυτά που έχεις κατακτήσει, που σου έχουν προσφερθεί και που σου χαρίζουν γεμάτα χαμόγελα μέσα στην καθημερινότητά σου. Συνήθως, αυτά που σε γεμίζουν χαμόγελα είναι πιο απλά από όλα αυτά που φαντάζεσαι:
  • Το αγαπημένο σου φαγητό.
  • Η καλημέρα που σου στέλνει κάθε πρωί ο σύντροφός σου
  • Η διαδρομή από την οποία πηγαίνεις κάθε μέρα στην δουλειά
  • Η ώρα που απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ και διαβάζεις ένα βιβλίο.
  • Η στιγμές που απλά δεν κάνεις τίποτα και ξεκουράζεις το σώμα και το πνεύμα σου.
  • Ο τρόπος που πέφτει πάνω σου ο σκύλος σου την στιγμή που γυρνάς σπίτι από μία κουραστική ημέρα.

2. Φτιάξε μία λίστα με όλα αυτά που σου αρέσουν και θαυμάζεις σε ένα άλλο πρόσωπο που υπάρχει στη ζωή σου. Σου προτείνω να τα γράψεις και να στείλεις στο άτομο, στο οποίο απευθύνονται. Έπειτα, ζήτησε και από τον ίδιο να σου πει τι του αρέσει και τι θαυμάζει σε εσένα.


3. Δημιούργησε ένα ‘’γκρουπ σύνδεσης’’  και κάλεσε όλα τα άτομα που θα βρεθείτε μαζί τα Χριστούγεννα. Ζήτησε από τον καθένα να γράψει ένα πράγμα που του αρέσει πολύ πάνω  του και ένα που δεν του αρέσει.  Στη συνέχεια, διοργάνωσε μία βραδιά, όπου θα βρεθείτε όλοι μαζί και θα ανταλλάξετε τις απαντήσεις σας, αλλά και τα βαθύτερα συναισθήματά σας. Πόσες φορές στις γιορτές, πέρα από φαγητό, πότο, χορό, υπάρχει το μοίρασμα συναισθημάτων, ακόμη και αρνητικών; Τι θα έλεγες να τους προσκαλέσεις όλους σε μία τέτοια βραδιά πραγματικής σύνδεση;
Μη ξεχνάς πως  οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν είναι κάτι άλλο, πάρα ένα ακόμη κομμάτι της όμορφης ζωής σου. Εστίασε στο πως θέλεις να ζεις την κάθε σου μέρα. Και να θυμάσαι, το άγχος είναι μέρος της ζωής, δεν είναι όμως η ίδια σου η ζωή. Μην του επιτρέπεις να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από όσο του αναλογεί.


Χαρούμενες Διακοπές!

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου

Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος