ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΜΟΥ



Στην ψυχοθεραπεία, πολύ συχνά ζητάω από τους θεραπευόμενους μου να μου φέρουν τα δικά τους γράμματα. Γράμματα που να εκφράζουν τον θυμό τους στους γονείς τους, γράμματα αγάπης προς τον εαυτό τους, γράμματα αποχωρισμού για ανθρώπους και καταστάσεις που θέλουν να πουν αντίο, γράμματα στο μικρό παιδί μέσα τους. Η τεχνική της γραφής είναι από τις πιο λυτρωτικές και ανακουφιστικές εμπειρίες. Άλλωστε, όλα αυτά που δεν μπορούμε να πούμε, είναι πιο εύκολο να τα γράψουμε, να τα αποτυπώσουμε στο χαρτί, να τα εκφράσουμε και να τα συγκεκριμενοποιήσουμε, να βρούμε τρόπο να ανακουφιστούμε μέσα από αυτά. Επίσης, η γραφή δημιουργεί κάτι που μπορεί ακόμα να μην έχει υπάρξει. Δίνει ύπαρξη σε όλα αυτά που θα θέλαμε να πούμε,να ζήσουμε, να πράξουμε, πριν ακόμα αυτά συμβούν.



Ζήτησα από την Ε. να μου γράψει ένα γράμμα, που θα έστελνε σε εμένα μελλοντικά. Ένα μελλοντικό γράμμα στην θεραπεύτριά της. Πως θα μου περιέγραφε τον εαυτό της και την ζωή της πέντε χρόνια μετά; Το γράμμα αυτό την έκανε να δει τον εαυτό της μέσα από άλλα γυαλιά, μέσα από μία διαφορετική οπτική.



Αγαπητή Γεωργία,

έλαβα το e-mail σου, αλλά θεώρησα πιο συνετό να σου στείλω γράμμα για να σου πω τα νέα μου.

Έχουν συμβεί αρκετές αλλαγές στην ζωή μου. Θα τολμούσα να πω ότι η ζωή μου έχει πάρει την τροπή που θα ήθελα. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι στον χώρο της εργασίας. Δουλεύω σ' ένα ευχάριστο περιβάλλον μιας εταιρίας όπου κάνω, αν χρειαστεί, ταξίδια εντός Ελλάδας για να προωθώ τα προϊόντα τους. Είναι κάτι καινούριο για εμένα διότι δεν έχει σχέση με την Νομική , αλλά είμαι αυτόνομη πλέον. Επίσης, οι δάσκαλοι του Tae Kwon Do μου έχουν προτείνει κάποιες ώρες να τους αναπληρώνω και να διδάσκω Tae Kwon Do! Σκέφτομαι να δεχθώ την πρότασή τους. Νοικιάζω ένα διαμέρισμα σε μια όμορφη περιοχή, το οποίο λούζεται από τον ήλιο και η θέα είναι μαγευτική. Το σαλόνι είναι προσανατολισμένο στην θάλασσα και το βράδυ, όταν απλώνεται η ησυχία της νύχτας, ακούς το κύμα που χαϊδεύει την ακτή. Σε αυτό το ωραίο σπίτι λοιπόν, μένω με τον σύντροφό μου, ο οποίος πλησιάζει πολύ στα πρότυπα του ιδανικού άντρα για εμένα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη: με περιποιείται πολύ, με νοιάζεται, είναι τρυφερός και μπορώ να πω ότι μου συμπεριφέρεται σαν να είμαι η ιδανική γυναίκα για εκείνον. Με έχει αποδεχθεί γι' αυτό που είμαι και η χαρά μου είναι απερίγραπτη! Νιώθω επιθυμητή, ερωτεύσιμη, με κάνει να νιώθω μοναδική! Υπάρχει δέσιμο, με την έννοια που το συζητούσαμε, θυμάσαι; Μπορώ να πω ότι κι εγώ από την πλευρά μου έχω κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σκεφτόμαστε σύντομα να παντρευτούμε.

 Οι γονείς μου έχουν βρεθεί σε μία νέα κατάσταση, δηλαδή έχουν αυτονομηθεί και επιπλέον νιώθουν μια ασφάλεια ότι όλες τους οι κόρες έχουν πλέον αποκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένης της Μαριάνθης. Είναι παντρεμένη με τον σύντροφο που είχε όταν κάναμε συνεδρίες μαζί. Είναι καλά, την βλέπω ευτυχισμένη και χαίρομαι! Αποδέχεται τις επιλογές μου, όπως κι εγώ, όπως και τον σύντροφό μου.

Επιθυμώ να κλείσω αυτό το γράμμα με αισιοδοξία και θέλω να σε ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου Γεωργία! Μου έδωσες την βοήθειά σου, όταν χρειάστηκα από κάπου να πιαστώ για να μην πνιγώ μέσα στην θλίψη και την απαισιοδοξία και στάθηκα όρθια. Χάρη στην καθοδήγησή σου, κατάφερα να αναγεννηθώ και σήμερα που σου γράφω αυτό το γράμμα, είμαι ένας άνθρωπος χαρούμενος, έχω αποδεχθεί τα λάθη μου και επιτέλους νιώθω ολοκληρωμένη.


                                                                               Να είσαι πάντα καλά!







Η Ε. κατάφερε μέσα από αυτό το γράμμα να δει τον εαυτό της έτσι όπως θα ήθελε να είναι. Με αυτό το γράμμα, έκανε ήδη το πρώτο βήμα προς τα εκεί. Πλέον ο δρόμος είναι πιο εύκολος και γνώριμος γι΄αυτήν. Την εμπιστεύομαι. Εμπιστεύεται και αυτή τον εαυτό της. Όλα μοιάζουν πιο εύκολα πια. Μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της ευτυχισμένη στο μέλλον. Η Ε. στο μέλλον θα είναι ευτυχισμένη.


(Eυχαριστώ την Ε. για την άδεια της να δημοσιεύσω το γράμμα της. Ευχή της είναι να δουν και πολλοί άλλοι τον εαυτό τους στο μέλλον και να πιστέψουν ότι μπορούν να φτάσουν εκεί. Αρκεί να το ''γράψουν''.)


Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Σύμβουλος