ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Είναι αυτό που μας κουβαλάει όλο τον χρόνο. Σε αυτό θα στηριζόμαστε και φέτος το καλοκαίρι, μαζί με αυτό θα δημιουργήσουμε όλες τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις. Δεν πιστεύεις πως ήρθε η στιγμής φέτος το καλοκαίρι να αγαπήσεις λίγο παραπάνω το σώμα σου; Μήπως ήρθε η στιγμή να αποβάλλεις την ανησυχία σου για το πως θα εμφανιστείς στη θάλασσα και να εστιάσεις στο πως θα απολαύσεις στο έπακρο τις βουτιές σου;



Τα τελευταία χρόνια, η ανησυχία για το πως θα εμφανιστούμε στην παραλία φτάνει σε ακραίες, αγχωτικές διαστάσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Καταφεύγουμε σε λύσεις που θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε ένα ιδανικό σώμα, όπως δίαιτες αστραπή, σολάριουμ, λιποαναρροφήσεις. Δεν μας απασχολεί αν όλα αυτά μπορεί να τα αντέξει το σώμα μας, αν το ταλαιπωρούμε, αν θέλει εν τέλει να συμμετέχει σε όλα αυτά. Μας ενδιαφέρει απλώς η εικόνα μας να γίνει αποδεχτή προς τα έξω, να αρέσει και να ταιριάζει με τα κοινωνικά πρότυπα.

Ταυτόχρονα, βιώνουμε  το επιπρόσθετο άγχος του στυλ που πρέπει να υιοθετήσουμε αυτή τη χρονιά για τις εμφανίσεις. Ψάχνουμε να βρούμε τι είναι στη μόδα και αναγκάζουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας να την ακολουθήσει. Και φτάνει το τέλος του καλοκαιριού και νιώθουμε εξάντληση και πίεση και το σώμα μας αρχίζει να αντιδρά για όλη την ταλαιπωρία που βίωσε, κυρίως όμως γιατί εσύ επέλεξες να το ξεχάσεις, να μη το ακούσεις πραγματικά. Σε καμία περίπτωση, δεν εννοώ, ότι δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει η εμφάνισή μας, η περιποίηση του σώματος καθώς και το στυλ μέσα από το οποίο εκφραζόμαστε.

Το πρόβλημα έρχεται όταν τείνουμε να ανησυχούμε υπερβολικά για το πως είμαστε και φτάνουμε σε σημείο να μη θέλουμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας, να μας απασχολεί η κριτική των άλλων, να αποφεύγουμε εξόδους και να απομονώνουμε τόσο εμάς όσο και το σώμα από  την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επαφή. Μας αξίζει άραγε αυτό;

Φέτος το καλοκαίρι ήρθε η στιγμή να αγαπήσεις λίγο παραπάνω το σώμα σου!

Αρχικά, μάθε να το ακούς. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Εστίασε στα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου και αφορούν τα συναισθήματά  σου. Ποιο συναίσθημα εμφανίζεται σε ποιο σημείο του σώματός σου; Τι θέλει να σου πει και τι σε παροτρύνει έμμεσα να αλλάξεις;
Ξεκούρασε το σώμα σου. Χρειάζεται ύπνο και πολύ νερό. Το γνωρίζεις αυτό, έτσι; Νομίζω πως το καλοκαίρι πέρα από τις εξόδους που αυξάνονται, θα πρέπει να αυξηθούν και οι ώρες ύπνου που ίσως έχει στερηθεί το σώμα σου.

Ξεκίνα να παρατηρείς το σώμα σου και να διερευνάς όλα τα σημεία πάνω σου. Τι είναι αυτό που σου αρέσει, τι θα ήθελες να αλλάξεις;

Θυμήσου όλα τα θετικά σχόλια που έχεις λάβει για το σώμα σου, αλλά και για όλη την εμφάνιση σου συνολικά. Να είσαι δίκαιος και επιεικής με τον εαυτό σου.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι γι’ αυτό; Να προσφέρεις στο σώμα σου ένα χαλαρωτικό μασάζ, μία θεραπεία σώματος, την ξεκούραση που χρειάζεται και την φροντίδα με την οποία οφείλεις να το αγκαλιάσεις ως ανταμοιβή.

Φέτος, το καλοκαίρι ακολούθησε το δικό σου προσωπικό στυλ, αυτό που σε κάνει να νιώθεις εσύ όμορφα, άσχετα με το ρεύμα της εποχής. Άλλωστε η ομορφιά βρίσκεται σε ένα ευτυχισμένο πρόσωπο, σε ένα πρόσωπο απαλλαγμένο από την καταπίεση του να αρέσει στους άλλους.
Το καλοκαίρι ανήκει σε εμάς και στο σώμα μας. Ας το απολαύσουμε με ό,τι αυτό έχει να μας προσφέρει, ας χαρούμε τον ήλιο, τη θάλασσα, την κάθε μας στιγμή.

Ας είμαστε ο εαυτός μας.

Καλό υπόλοιπο διακοπών,γεμάτο από όμορφες στιγμές!

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου
Ψυχολόγος- Οικογενειακή Σύμβουλος