ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ

Κάθε εποχή του χρόνου είναι μοναδική. Στην ερώτηση, όμως: ‘’ποια εποχή σου αρέσει περισσότερο;’’ , το μεγαλύτερο ποσοστό τείνει να απαντάει το καλοκαίρι. Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό; Τι έχει αυτή η εποχή που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες;Οι λόγοι μπορούν να τοποθετηθούν σε δύο κατηγορίες, πρακτικούς και ψυχολογικούς. Σε πρακτικό επίπεδο, αλλάζουν πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες και δραστηριότητες.  Αποκτούμε ασχολίες, που ίσως τον χειμώνα να μην είχαμε την ευκαιρία, αλλάζουμε τρόπος ζωής, διατροφής, ύπνου. Όλα αυτά οδηγούν σε σωματική ευεξία, κυρίως όμως ψυχική, καθώς αλλάζει και η διάθεση μας, ο τρόπος που βλέπουμε την μέρα, αλλά και την ζωή γενικότερα.
Πιο συγκεκριμένα:

-          Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα. Σύμφωνα με έρευνες, το κολύμπι συγκεκριμένα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα του στρες, βοηθώντας στη χαλάρωση σώματος και πνεύματος. Η θάλασσα, λοιπόν μας ψυχαγωγεί, μας ηρεμεί, αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας και είναι ένα μέρος όπου βοηθάει πολύ συχνά και στην κοινωνικοποίησή μας.

-          Καλοκαίρι σημαίνει χρώματα. Φωτεινά, πολύχρωμα ζεστά χρώματα που ξεχειλίζουν από κάθε γωνιά. Το φως του ήλιου πιο λαμπερό, ανεβάζει τα επίπεδα της συναισθηματικής διάθεσης, μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο αισιόδοξα. Μεγαλώνει η μέρα, έχουμε περισσότερο χρόνο να απολαύσουμε τη φύση, τον ουρανό, τις μυρωδιές της ατμόσφαιρας.

-          Καλοκαίρι σημαίνει σχέσεις. Ερωτικές, φιλικές, οικογενειακές, σχέσεις ζωής. Επαναπροσδιορισμός σχέσεων, αφιέρωση ποιοτικού χρόνου στα πρόσωπα που αγαπάμε και μας αγαπούν. Ας αφήσουμε κάτω τις ηλεκτρονικές συσκευές και ας στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτόν που στέκεται δίπλα μας. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική στιγμή να αφήσουμε την χαλαρή, αυθόρμητη πλευρά του εαυτού μας να πει συγγνώμη στον σύντροφό μας, ευχαριστώ στον φίλο μας, σ’ αγαπώ στους πολύτιμους σημαντικούς άλλους για εμάς. Είναι, επίσης η πιο κατάλληλη στιγμή να αποφασίσουμε ποιους ανθρώπους θέλουμε να κρατήσουμε δίπλα μας και ποιους να απομακρύνουμε. Ποιοι άνθρωποι είναι για εμάς τοξικοί και ποιοι είναι αυτοί που φωτίζουν τις ζωές μας. Οι δύσκολες άλλωστε αποφάσεις παίρνονται στις πιο αυθόρμητες και χαλαρές στιγμές της ζωής μας, όπως για παράδειγμα την εβδομάδα των διακοπών του καλοκαιριού.

-          Καλοκαίρι σημαίνει όνειρα. Όνειρα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται, όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, στόχοι που είναι τόσο σημαντικοί για εμάς. Είναι η ευκαιρία, λοιπόν να φτιάξουμε έναν κατάλογο με ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων όπου θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη των ονείρων μας. Ποια βήματα χρειάζεται να ακολουθήσω, ποιες δυνάμεις έχω για να πετύχω τους στόχους μας, ποιοι άνθρωποι θα με στηρίξουν σε αυτό το κομμάτι;


-          Καλοκαίρι σημαίνει αγάπη προς τον εαυτό μας. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκουραστούμε, να περιποιηθούμε τον εαυτό μας, να τον αγαπήσουμε. Είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσουμε το εσωτερικό ταξίδι της αυτογνωσίας που πραγματικά είναι πολύ πιο μαγικό από οποιοδήποτε ταξίδι σε νησί. Το να μάθουμε τον εαυτό μας, το να αποδεχτούμε τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες είναι ο μοναδικός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία, στην προσωπική ευτυχία όπως
ο καθένας την ορίζει.

-          Καλοκαίρι σημαίνει έρωτας. Η αλήθεια είναι πως ο ερωτισμός και η έλξη αυξάνονται το καλοκαίρι. Τα ποσοστά των ενδορφινών αυξάνονται στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα να υπάρχει μία έντονη επιθυμία για ζευγάρωμα. Ο έρωτας ανεβάζει την αυτοπεποίθηση του ατόμου, μειώνει τις αρνητικές σκέψεις, μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε σωματικές ασθένειες.

-          Καλοκαίρι σημαίνει δημιουργία. Το καλοκαίρι μας έρχονται οι πιο καινοτόμες ιδέες λόγω της χαλαρότητας και της ξεκούρασης που βιώνουμε.


-          Καλοκαίρι σημαίνει εμπειρίες. Γινόμαστε όλοι συλλέκτες εμπειριών, που θα μας κρατούν συντροφιά όλο τον χειμώνα. Σίγουρα το καλοκαίρι δεν θα είναι μόνο όμορφες στιγμές. Επιλέγω κάθε φορά τι θέλω να κρατήσω και τι δεν θα πάρω μαζί μου. Τι μου έκανε εντύπωση, αλλά και τι θα ήθελα να επαναλάβω το επόμενο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι μία μεγάλη επένδυση στη ξενοιασιά, στη ραστώνη, στην ανευθυνότητα, στην παιδική ανεμελιά. Ας γίνουμε πάλι παιδιά. Τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ. Η ματιά μας προς αυτά και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε είναι και η λύση τους. Κάποιες φορές αξίζει να ζούμε και να αισθανόμαστε σαν παιδιά, ακόμα και στις δύσκολες καταστάσεις. Σίγουρα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο βουτιές, ανεμελιά, παραλία. Δεν σου έχει λείψει, όμως να ζεις που και που το ‘’ανέμελο παιδί’’ που ήσουν κάποτε;
Είναι σημαντικό να ζούμε το καλοκαίρι όπως και κάθε εποχή στο έπακρο. Άλλωστε  η ομορφιά της κάθε εποχής βρίσκεται μέσα μας! Με ή χωρίς διακοπές, μπορούμε να βρούμε τρόπους που προσφέρουν είτε μικρές είτε μεγάλες συγκινήσεις. Οι πιο δύσκολοι εχθροί μας που μπορεί να μας φέρουν θλίψη και άγχος το καλοκαίρι είναι οι περιορισμοί του μυαλού μας και οι συνήθειες. Εσύ θα το επιτρέψεις άραγε αυτό στον εαυτό σου;

Καλό καλοκαίρι σε όλους με ψυχική και σωματική γαλήνη!


Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου
Ψυχολόγος- Οικογενειακή Σύμβουλος