Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Πολύ συχνά για να αντιμετωπίσουμε τους συγχρόνους ρυθμούς της ζωής και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τοποθετούμε τη συντροφική μας σχέση σε δεύτερη μοίρα, καθώς αυτή μπαίνει στον ρόλο του κυματοθραύστη για όλα τα παραπάνω. Η επικοινωνία και η σύνδεση στο ζευγάρι θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τόσο για την διατήρηση του ‘’εμείς’’, όσο και για την ψυχική ισορροπία του ‘’εγώ’’.

Τι θα έλεγες σήμερα να αφιερώσεις λίγο χρόνο για σένα και για τον σύντροφό σου, κάνοντας τη παρακάτω βιωματική άσκηση; Πώς θα ήταν για σένα να ξαναγνωριστείς με τον σύντροφό σου, να επαναφέρεις στη μνήμη σου τη δική σας μοναδική ιστορία, αυτή την ιστορία που σας ενώνει;

Αυτή η άσκηση δεν έχει πολλές πρακτικές απαιτήσεις. Παρόλαυτα, απαιτεί μία κατάθεση ψυχής και συναισθημάτων που θα ενώσουν τους δύο συντρόφους, που θα τους φέρουν λίγο πιο κοντά. Στόχος της άσκησης είναι να αποκαλυφθεί η δυναμική της σχέσης, τα δυνατά, αλλά και εκείνα τα ευάλωτα, σκοτεινά κομμάτια της σχέσης που μέσα από τη συνεργασία, τη κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό θα μπορέσουν να φωτιστούν.

Τι χρειάζεται να κάνεις;

Να αφιερώσεις μία ώρα μέσα στην ημέρα, όπου θα έχεις προγραμματίσει να βρεθείς με τον σύντροφό σου. Είναι σημαντικό το μέρος που θα βρεθείτε να είναι αγαπημένο και των δυο σας, να σας ενώνει και να σας ηρεμεί.
Έπειτα χρειάζεται ένα χαρτί και ένα μολύβι για τη κατάθεση των συναισθημάτων σας. Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις που ακολουθούν, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας τις σκέψεις σας στο χαρτί:

-Ποια είναι η ιστορία μας;
-Πώς γνωριστήκαμε εμείς οι δύο, τι είναι αυτό που μας ένωσε;
-Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που μοιραστήκαμε;
- Ποια κομμάτια ήταν αυτά που μου άρεσαν από την αρχή στον άλλον;
- Ποια στοιχεία θεωρώ πως έχουμε κοινά;
- Από που ξεκινήσαμε και που πάμε;
- Ποια θεωρώ πως είναι τα ευάλωτα κομμάτια της σχέσης μας;
- Τι πιστεύω πως είναι αυτό που μας κρατάει ακόμα μαζί;

Αφού απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις, ανταλλάσσουμε τα χαρτιά μας με τον σύντροφό μας και διαβάζουμε ο ένας τις σκέψεις του άλλου. Τι καινούριο ανακαλύψαμε; Τι είναι αυτό που είναι κοινό στις απαντήσεις μας; Υπήρχε κάτι που μας έδωσε δύναμη;Το να θυμόμαστε από που ξεκινήσαμε μία σχέση, είναι μία πολύ καλή τεχνική όταν έχουμε χάσει τον δρόμο μας, όταν νιώθουμε πως έχουμε μείνει στάσιμοι μέσα σ’ αυτήν ή όταν φοβόμαστε πως δεν θα υπάρξει μέλλον. Άλλωστε, αυτό που μας δένει στην αρχή κάθε σχέσης, είναι και αυτό που φοβόμαστε μη χάσουμε. Η ανακάλυψη πως αυτό που μας έδεσε στην αρχή υπάρχει ακόμα, είναι και η επιβεβαίωση που θα μας κάνει να συνεχίσουμε το ταξίδι του ‘’μαζί’’

Να φροντίζετε αυτούς που αγαπάτε!

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου

Ψυχολόγος- Οικογενειακή Σύμβουλος