ΤΑ ''ΟΧΙ'' ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ

Δευτέρα σήμερα! Τι θα έλεγες να σου διδάξει ένα μικρό παιδί κάποιες συναισθηματικές πληροφορίες και λύσεις; Δεν είναι εύκολο άλλωστε κάποιες φορές να σκεφτόμαστε σαν μικρά παιδιά;


Σήμερα, λοιπόν, θα ήθελα να ασχοληθείς με τα ‘’όχι’’ στη ζωή σου, τα ‘’όχι’’ που δέχεσαι από τους άλλους. Πως θα σου φαινόταν να δεις αυτά τα ‘’όχι’’ από μία διαφορετική οπτική; Σίγουρα το να ακούμε ‘’όχι’’ από τους άλλους δεν είναι κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό για εμάς. 


Αρχικά, θυμήσου πως αισθάνθηκες την τελευταία φορά που κάποιος σου είπε ‘’όχι’’. Πως το ερμήνευσες και τι μηνύματα έστειλες στον εαυτό σου; Συνηθίζουμε να κάνουμε το εξής λάθος: το όχι που ακούμε να το μεταφράζουμε ως όχι προς τον εαυτό μας, προς την προσωπικότητά μας, προς την ολότητά μας. Μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να διαχωρίζουμε τα ‘’όχι’’ που αναφέρονται σε μία κατάσταση ή πράξη με τα ‘’όχι’’ που πυροβολούν τον εαυτό μας; Τα όχι αναφέρονται πολύ συχνά σ’ αυτό που κάνουμε ή που δεν κάνουμε και όχι σε αυτό που είμαστε.

Σε μία χθεσινή μου βόλτα στο πάρκο, συνάντησα ένα ζευγάρι όπου μέσα σε μισή ώρα είχε πει στο παιδί τους την λέξη ''όχι'' για να μη τρέχει γρήγορα και χτυπήσει,κάτι το οποίο δεν στερούσε από το μικρό κοριτσάκι το χαμόγελο. Ενώ η μητέρα του συνέχιζε να λέει ‘’το όχι σημαίνει όχι’’, το μικρό κοριτσάκι συνέχισε να γελάει.  Πολλές φορές τα μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της λέξης αυτής, όπως την αντιλαμβάνονται οι μεγάλοι. Το ‘’όχι’’ που ΄δέχονται δεν επιτρέπουν να τους χαλάσει την ημέρα και την ζωντάνια τους, ίσως μάλιστα πολλές φορές να μη του δίνουν και αρνητική σημασία. Γιατί απαραίτητα ένα ‘’όχι’’ να είναι αρνητικό; Μήπως θα έπρεπε στο άκουσμα αυτής της λέξης να βγαίνει το εσωτερικό παιδί από μέσα μας που θα έδινε μία ουδέτερη χροιά στην λέξη αυτή ή ίσως και να την αγνοούσε;

Την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποιον να σου λέει ‘’όχι’’, τι θα έλεγες να απαντήσεις και συ με την ίδια λέξη; Να δεχτείς το όχι του άλλου, αλλά να πεις όχι στην αλλαγή της δικής σου συναισθηματικής διάθεσης. Όταν ακούμε και είμαστε ανοιχτοί στο ‘’όχι’’, λέμε ‘’ναι΄΄ αυτομάτως στον εαυτό μας, αλλά και στην δική μας διεκδικητική συμπεριφορά. Διεκδικώ, άλλωστε  σημαίνει να μπορώ να δέχομαι το δικό σου όχι και παράλληλα να μπορώ να σου απαντήσω με ένα δικό μου.

Τέλος, θα ήταν καλό να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι σημαίνει πραγματικά για εμάς να μας αρνούνται κάτι; Μήπως, δηλαδή, πίσω από το φαινομενικό  ΄΄όχι’’, τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι μηνύματα όπως ‘’δεν έγινε το δικό μου, δεν με αγαπάει, δεν με εκτιμάει, δεν με αποδέχεται’’; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι θετική, τότε είναι επιτακτική η ανάγκη διερεύνησης του εαυτού μας και των ευάλωτων κομματιών μας που θα πρέπει να ενδυναμώσουμε στο κάθε άκουσμα της λέξης ‘’όχι’’.

Μία όμορφη εβδομάδα σε όλους!
Να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό μας

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου
Ψυχολόγος- Συστημική Συμβουλευτική