ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Η περίοδος των Χριστουγέννων θεωρείται πως πρέπει να είναι μία περίοδος χαράς, γέλιου, μοιράσματος δώρων και συναισθημάτων γύρω από το γιορτινό τραπέζι με ανθρώπους που αγαπάμε και που μας κάνουν χαρούμενους.

Για πολλούς, όμως, δεν φαντάζουν έτσι οι γιορτινές διακοπές...



Συχνά, υποβόσκει εκείνος ο φόβος στην περίοδο των διακοπών, όπου πρέπει να περάσουμε σημαντικό χρόνο με ανθρώπους που γνωρίζουν πως να πατάνε τα ευαίσθητα κουμπιά μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η οικογένεια, οι φίλοι, τα πεθερικά, συγγενείς που συμπαθούμε ή δεν συμπαθούμε αντίστοιχα και όμως σε όλους αυτούς θα πρέπει αβίαστα να προσφέρουμε το χαμόγελό μας.

Υπάρχει η κατηγορία των ανθρώπων που ανήκουν σε οικογένεια που σέβεται πλήρως τις επιθυμίες τους και υποστηρίζουν τις προσωπικές τους αξίες. Για άλλους πάλι η οικογένεια υπονομεύει ασέβεια, επιδεινώνει αρνητικά συναισθήματα και πολλές φορές κάποιοι επωφελούνται και ευχαριστιούνται από αυτή την ενόχληση που δημιουργούν.


 Μήπως ήρθε η ώρα τις φετινές Γιορτές να θέσεις τα δικά σου προσωπικά όρια;

Το αν θέτουμε τα όρια μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, διαφαίνεται ξεκάθαρα και την περίοδο των Γιορτών. Σύγκρουση επιθυμιών, αναγκών, αξιών είναι το συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στα λεγόμενα ‘’γιορτινά οικογενειακά τραπέζια’’. Η θέσπιση ορίων χρήζει επιτακτικής ανάγκης και αγγίζει την πλευρά της προσωπικής αυτοεκτίμησης και διεκδικητικότητας του καθενός.

Πώς θα μπορέσουμε να θέσουμε τα προσωπικά μας όρια στις φετινές γιορτές;

-          Σταμάτα να ρωτάς τον εαυτό σου ‘’Τι θα έκανε χαρούμενο κάθε μέλος της οικογένειας και αναρωτήσου ‘’Ποιo θα ήταν το καλύτερο για όλη την οικογένεια;’’

-          Να είσαι ευγενικός και να μιλάς πάντα σε α’ ενικό πρόσωπο γι’αυτά που θέλεις να κάνεις. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό μας, αν δεν εκφράσουμε εμείς οι ίδιοι αυτό που σκεφτόμαστε. Οι ξεκάθαρες συζητήσεις δημιουργούν και πιο ξεκάθαρες και λαμπερές σχέσεις.

-          Διερεύνησε ποιες είναι οι προτεραιότητες σου και ποιες οι προσωπικές σου αξίες.

-          Μη νιώσεις ενοχές αν δεν μπορέσεις να ανταποδώσεις στα δώρα που θα λάβεις. Να θυμάσαι πως το μεγαλύτερο δώρο είναι οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας και ένα τέτοιο δώρο είσαι και εσύ!

-          Δεν είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς κάθε πρόταση που θα σου γίνει είτε από οικογενειακό είτε από φιλικό περιβάλλον. Μάθε να λές ‘’΄όχι’’. Το δικό σου ‘’όχι’’ προσκαλεί τα μεγάλα ‘’ναι’’ που θα ακολουθήσουν με τη νέα χρονιά.

    Να θυμάσαι πως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πως εκφράζεται διαφορετικά. Μη τα παίρνεις όλα προσωπικά. Ίσως να ακούσεις από κάποιο οικογενειακό πρόσωπο σχόλια που δεν θα σου αρέσουν. Οι άνθρωποι πολλές φορές λειτουργούμε σαν καθρέφτης και προβάλλουμε δικά μας ασυνείδητα, σκοτεινά κομμάτια στους άλλους. Μη δεχτείς να γίνεις ο καθρέφτης κανενός και κυρίως μη θυμώσεις. Αυτό που μας νευριάζει είναι αυτό που μας μοιάζει και πιο πολύ.

-          Δεν χρειάζεται να γελάς συνέχεια αν δεν το νιώθεις πραγματικά. Το κλίμα των ημερών θέτει ως όρο ότι πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Μην προσποιείσαι. Μην πιέζεις τον πραγματικό σου εαυτό.

-          Σεβάσου τις επιλογές των άλλων. Διαμόρφωσε τα δικά σου Χριστούγεννα έτσι όπως εσύ τα θέλεις. Σκέψου πότε πράττεις κάτι για έσενα ή απλά για να μην νιώσεις ενοχές.

-          Πρότεινε εναλλακτικές λύσεις, αν δεν σου αρέσει κάτι.

-          Απόλαυσε και ζήσε την στιγμή όπως και αν έρθει.



Οι γιορτές δεν πρέπει να είναι γεμάτες ‘’πρέπει’’.
Ας καθοδηγήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα με γνώμονα τα θέλω μας, παρέα με τις επιθυμίες μας και αγκαλιά με τα πρόσωπα που αγαπάμε.
Και ας συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό ολόκληρη την χρονιά. Τα όρια ξεκινάνε και τελειώνουν εκεί που αρχίζει και τελείωνει ο προσωπικός μας χώρος.

Ας είναι η αφορμή αυτές οι γιορτές να μας απελευθερώσουν από τα δεσμά των ενοχών μας, να αναδείξουν τον ένα και μοναδικό εαυτό μας  και να μας γεμίσουν μοναδικές στιγμές με πρόσωπα που ζεσταίνουν την ψυχή μας!