''Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΣΠΙΔΑ'' - ΕΞΕΡΕΥΝΩ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΟΡΙΑ


Στους ανθρώπους που συναντάω κάθε μέρα στη δουλειά μου, στους φίλους μου, στους δικούς μου ανθρώπους,στον εαυτό μου, εντοπίζω συχνά ένα κοινό ερώτημα: ‘’πως μπορώ να θέσω τα προσωπικά μου όρια;’’ Σκέφτομαι πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προβληματισμένοι με την ακριβή έννοια των ορίων. Τι είναι τα όρια; Πως τα ξεχωρίζω και κυρίως πως τα εγκαθιδρύω στις προσωπικές μου σχέσεις;

Θεώρησα πως ίσως η διαδικασία ανακάλυψης των εσωτερικών μας ορίων θα ήταν πιο εύκολη αν αρχικά οπτικοποιούσαμε ένα εξωτερικό όριο.

Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το εξωτερικό όριο; Ας φανταστούμε μία προστατευτική ασπίδα που κρατάμε μπροστά μας για προστασία. Πώς είναι αυτή η ασπίδα; Από τι υλικό είναι φτιαγμένη; Η ασπίδα είναι σαν ένα φράγμα, σαν ένα όριο που μας βοηθάει να είμαστε ασφαλείς.

Φτιάξτε μία εικόνα στο μυαλό σας σαν να σας πετάνε πέτρες, καθώς σηκώνετε την ασπίδα και τις εκτρέπετε στο έδαφος. Φανταστείτε το τράνταγμα που νιώθετε καθώς οι πέτρες χτυπάνε την ασπίδα σας και μετά δείτε τις πέτρες να πέφτουν δίπλα στα πόδια σας. Είστε ικανοί να επιβιώσετε τις βίαιης επίθεσης με πέτρες. Νιώθετε πιο ασφαλείς γνωρίζοντας ότι έχετε την ασπίδα να σας προστατεύει.

Έπειτα, φανταστείτε την ίδια ασπίδα που κρατάτε μπροστά από τον εαυτό σας. Αυτή τη φορά, όμως αντί για πέτρες, επώδυνες λέξεις σαν βελάκια ή με την μορφή τόξων εκσφενδονίζονται προς εσάς. Φανταστείτε κάποιο πρόσωπο να πετάει αυτές τις λέξεις προς εσάς. Χρησιμοποιήστε την ασπίδα σας για να εκτρέψετε αυτές τις λέξεις και δείτε τις να πέφτουν δίπλα στα πόδια σας. Είστε ικανοί να επιβιώσετε της βίαιης επίθεσης με λέξεις σηκώνοντας την ασπίδα σας ψηλά.

Τέλος, φανταστείτε την ίδια ασπίδα να την χρησιμοποιείτε για να έχετε τον προσωπικό σας χώρο γύρω από τον εαυτό σας. Μπορεί να αισθάνεστε στριμωγμένοι από κάποιο άλλο πρόσωπο και η ασπίδα να χρησιμεύει σαν όριο μεταξύ εσάς και του άλλου προσώπου, για να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα.Έχετε ένα αίσθημα ηρεμίας, γνωρίζοντας ότι μπορείτε να διατηρήσετε μία προσωπική απόσταση με την ασπίδα.


 Η παραπάνω άσκηση είναι ένας τρόπος να κάνουμε την έννοια των ορίων πιο συγκεκριμένη. Η μετακίνηση από ένα εξωτερικό ‘’οπτικό όριο’’ στη διαφοροποίηση του εαυτού είναι δύσκολη. Παρολαυτά, η εγκαθίδρυση ενός εξωτερικού οπτικού ορίου μπορεί να αποτελέσει ένα ενισχυτικό βήμα προς την ανάπτυξη μίας καλύτερης εσωτερικής αντίληψης και αισθήσεις του ''ανήκειν''. Ένας καλύτερα συγκροτημένος και συνδεδεμένος εαυτός θα μπορεί κατ’επέκταση να ορίσει καλύτερα και πιο κατάλληλα όρια απέναντι στους άλλους.

Για να ανακαλύψουμε τα προσωπικά μας όρια είναι επιτακτική ανάγκη  να διερευνήσουμε τις αξίες μας, τις αντοχές μας, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Ο κάθε άνθρωπος είναι σαν ένας κύκλος. Αναρωτηθείτε πόσο κοντά θέλετε ο δικός σας κύκλος να είναι με τον κύκλο των άλλων ανθρώπων;
Τα όρια μας είναι ο εαυτός μας! Ορισμένες φορές η απομάκρυνση για ένα διάστημα από ένα άτομο, μια σχέση ή μία κατάσταση είναι απολύτως απαραίτητη για να επαναπροσδιορίσουμε τα όριά μας, ειδικά όταν αυτά έχουν τύχει παραβίασης ή εκμετάλλευσης!


‘’Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τα όρια σου και να σου αρέσουν!’’