ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Κάθε βδομάδα απαντώ σε δικές σας ερωτήσεις, απορίες, σχόλια και προβληματισμούς που όλοι μπορεί να αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Μη διστάσετε να στείλετε το μήνυμά σας στο gkanellopoulou@thepsytrap.gr
'' Για ποιους λογους καποιος μπορει να μην θελει να ειναι καλα; να επιλεγει δηλαδη να ειναι χαλια; ασυνειδητα. Ενω να πιστευει οτι θελει να ειναι καλα, να θελει να γινει καλα, ουσιαστικα να σαμποταρει τον ιδιο του τον εαυτο ωστε να μην ειναι καλα.
'' Για ποιους λογους καποιος μπορει να μην θελει να ειναι καλα; να επιλεγει δηλαδη να ειναι χαλια; ασυνειδητα. Ενω να πιστευει οτι θελει να ειναι καλα, να θελει να γινει καλα, ουσιαστικα να σαμποταρει τον ιδιο του τον εαυτο ωστε να μην ειναι καλα.
Ενας λογος που μπορω να σκεφτω ειναι οτι οταν δεν ειναι καλα προκαλει το ενδιαφερον των αλλων.
Αλλος λογος υπαρχει;
Υ.Γ ειναι ενα ερωτημα που μου υπεβαλλε η δικια μου η ψυχολογος αλλα δεν βρισκω απαντηση εκτος απο τη μια που εδωσα.''
Καλησπέρα και ευχαριστώ για το μήνυμά σου.
Αυτό που ουσιαστικά με ρωτάς είναι γιατί σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό; Θέλουμε να είμαστε καλά, αλλά συνήθως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην είμαστε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ένας λόγος όπως πολύ σωστά είπες είναι ότι με το να δείχνουμε πως δεν είμαστε καλά, πυροδοτούμε το ενδιαφέρον και την προσοχή των σημαντικών άλλων για εμάς, κάτι που ίσως να μην έχουμε μάθει να κερδίζουμε με άλλο τρόπο ή που πιστεύουμε πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να το κερδίσουμε. Συνήθως αυτό αρχίζει από την παιδική ηλικία και συνεχίζει και στην ενήλικη ζωή. Σκέψου ένα βρέφος.... δεν θα στρέψει όλη την προσοχή των γονιών πάνω του όταν κλαίει; Με ανάλογο τρόπο λειτουργεί και ο ενήλικος εαυτός μας. Άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν συχνά προβλήματα ψυχικά ή σωματικά είναι αυτοί που ασυνείδητα τα δημιουργούν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του περιβάλλοντός τους.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο εύκολα αλλάζει ο άνθρωπος και αν αλλάζει;Η δύναμη της συνήθειας και η μαθημένη αβοηθησία όπως λέμε στον χώρο της Ψυχολογίας είναι ένα συχνό φαινόμενο.Η μαθημένη αβοηθησία είναι η ανικανότητα ή η κατάσταση ενός ανθρώπου που έχει μάθει να συμπεριφέρεται αβοήθητα και αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και αν υπάρχουν ευκαιρίες να βοηθήσει τον εαυτό του. Μόνιμη πεποίθηση του ατόμου είναι ότι ''δεν μπορώ να γίνω καλά''. Το γνώριμο, το οικείο και το φαινομενικά ασφαλές δύσκολα το εγκαταλείπουμε. Για παράδειγμα σχέσεις δυσλειτουργικές, εξαρτήσεις, μία δουλειά που δεν αγαπάμε απλώς την κάνουμε πολλά χρόνια.
Επίσης, σαμποτάρουμε την ευτυχία μας και το αίσθημα χαράς γιατί πολλές φορές πιστεύουμε συνειδητά ή ασυνείδητα πως δεν το αξίζουμε λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανασφάλειας, ύπαρξης ενοχών και έλλειψη διεκδικητικότητας.Ελπίζω να σου έδωσα κάποιους λόγους ακόμα στο ερώτημά σου και κυρίως το κίνητρο να ψάξεις ακόμα περισσότερους λόγους μέσα σου.
Σου εύχομαι μία καλή μέρα και να χαμογελάς!
''Καλησπέρα κ. Κανελλοπούλου. Είμαι 23 ετών και εδώ και δύο χρόνια έχω μία υπέροχη σχέση με έναν καταπληκτικό άνθρωπο. Είμαι όμως αρκετά αυστηρή μαζί του και με νευριάζουν τα πάντα πάνω του χωρίς λόγο. Η παραμικρή του ατέλεια με εξοργίζει και του μιλάω άσχημα και επικριτικά. Και μετά φυσικά νιώθω τύψεις και ενοχές. Πως μπορώ να σταματήσω να πληγώνω τον άνθρωπό μου. Πιστευώ πως είναι ο,τι καλυτερο μου έχεισυμβεί. Γιατί να πληγώνω κάποιον που αγαπάω;''
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου.
Θέτεις ένα πολύ καίριο και σοβαρό ζήτημα. Πολλές φορές οι άνθρωποι υποσυνείδητα, χωρίς να το θέλουμε πληγώνουμε αυτούς που μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Συνήθως αυτό γίνεται για να δοκιμάσουμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, για να επιβεβαιώσει την αγάπη του προς εμάς. Λανθασμένα θεωρούμε πως με αυτόν τον τρόπο θα νιώσουμε πως αξίζουμε και πως είμαστε σημαντικοί.
Οι εμπειρίες τους παρελθόντος και κυρίως οι τραυματικές εμπειρίες, λειτουργούν ανασταλτικά στην διαμόρφωση μίας καινούριας ισορροπημένης σχέσης. Φαντάζομαι πως στην δική σου περίπτωση η προηγούμενη σου σχέση παίζει αρνητικό ρόλο και σε γεμίζει με ανασφάλειες. Είμαι απόλυτα σίγουρη, όμως πως σου δίδαξε και πολύτιμα μαθήματα ζωή που σου έδωσαν γνώση και εμπειρία. Μήπως ήρθε η ώρα να ξεπεράσεις τα ''φαντάσματα του παρελθόντος'' και να ζήσεις την καινούρια σου πραγματικότητα; Πρέπει να εστιάσεις στο παρόν σου. Μόνο έτσι θα εκτιμήσεις αυτό που ζεις τώρα και θα το απολαύσεις. Βεβαιώσου πως ο άνθρωπος που έχεις τώρα δίπλα σου είναι πραγματικά αυτό που θέλεις, συνειδητοποίησε τις ανάγκες τις επιθυμίες και τα θέλω σου και ζήσε την ζωή σου. ''Το παρελθόν μας καθορίζει, αλλά δεν μας καταδικάζει''
Να είσαι πάντα καλά και να χαμογελάς!