CINEMATHERAPY: ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Όλο και περισσότερα άτομα προτιμούν ως τρόπο χαλάρωσης και ψυχαγωγίας να παρακολουθήσουν μία κινηματογραφική ταινία, είτε σε κάποιον μεγάλο κινηματογράφο,είτε στα όμορφα θερινά σινεμά, ακόμη και από το σπίτι, καθώς πλέον αποτελεί την πιο οικονομική λύση. Οι ταινίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητας πολλών ατόμων. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος που αισθανόμαστε την ανάγκη να βλέπουμε κινηματογραφικές ταινίες?

Σίγουρα αποτελούν ένα τρόπο χαλάρωσης, καθώς μας βγάζουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα αποτελούν και μία καλή ομαδική ψυχαγωγική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στο χώρο της ψυχολογίας, η κινηματογραφοθεραπεία μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στο άτομο, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής του υγείας.
Ήδη στην Αμερική και στη Μ.Βρετανία εφαρμόζεται από τους ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές ώς ένα ισχυρό όπλο κατά των ψυχικών ασθενειών με θαυμαστά αποτελέσματα. Μπορούμε να πούμε ότι και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε ομαδικές κυρίως θεραπεία, η νέα αυτή μέθοδος της κινηματογραφοθεραπείας.

Ποια είναι λοιπόν τα ψυχικά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει μία ταινία?


-Μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα και το άγχος. Λόγω του εργασιακού φόρτου, του γρήγορου ρυθμού ζωής, καθώς και των οικονομικών προβλημάτων, πολλά άτομα εμφανίζουν άγχος, το οποίο με την σειρά του οδηγεί σε καταθλιπτικά συμπτώματα και ίσως και σε μία πιθανή κλινική κατάθλιψη. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι βλέποντας μία ταινία και ειδικά κωμωδία ή ερωτική κομεντί, μειώνεται αποτελεσματικά το στρες και αυξάνεται η ποιότητα ζωής του ατόμου.

-Μέσα από τις ταινίες μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε με διαφορετική ματιά τόσο τα καθημερινά μας προβλήματα, όσο και τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάποιες ταινίες απεικονίζουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που βιώνουμε, οπότε μέσω της ταινίας μπορούμε να εμπνευστούμε νέους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αποκτούμε αυτογνωσία και αποτελεσματικότερο τρόπο σκέψης και αντίληψης.

-Οι ταινίες αποτελούν έναν τρόπο εκτόνωσης και συναισθηματικής εκφόρτισης. Μπορούμε άνετα να απελευθερωθούμε, να γελάσουμε, να κλάψουμε χωρίς να μας κρίνει κανείς. Είναι, λοιπόν, μία ασφαλές διέξοδος του συναισθηματικού φορτίου που κουβαλάμε.


Πώς χρησιμοποιείται η κινηματογραφοθεραπεία από τους θεραπευτές?

Όπως προείπαμε η θεραπεία μέσω ταινιών μπορεί να γίνει τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Ο ψυχολόγος επιλέγει για τον συμβουλευόμενο ή για την ομάδα συμβουλευομένων μία ταινία η οποία σχετίζεται με τα θέματα που επεξεργάζονται σε εκείνη τη φάση της θεραπείας. Σκοπός του cinematherapy είναι να δώσει ώθηση για διάλογο και συζήτηση. Είναι απαραίτητη η μετέπειτα ψυχολογική-θεραπευτική συζήτηση πάνω στην ταινία, εστιάζοντας  σε θέματα όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες. Μέσω της συζήτησης σχετικά με την ταινία, βελτιώνεται και η επικοινωνία του θεραπευτή με τον συμβουλευόμενο ή την ομάδα. Πλέον το άτομο μπορεί να εμπιστευτεί πιο εύκολα τις δικές του ανησυχίες, οι οποίες ταυτίζονται με αυτές που είδε στην ταινία. Έτσι, ενισχύεται η θεραπευτική συμμαχία.

Η κινηματογραφοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό εργαλείο πολλών καταστάσεων, αρκεί βέβαια να εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους- θεραπευτές και φυσικά πάντα την κατάλληλη στιγμή της θεραπείας!