Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ ‘’SELFIE’’ ΚΑΙ ‘’CHECK IN’’

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τρυπώσει με έναν βίαιο και αθόρυβο τρόπο στις ζωές όλων μας, Facebook, Twitter, Skype κ.λ.π.
Αν δεν είσαι γραμμένος σε ένα από αυτά, τότε πολύ πιθανό να σε θεωρούν οπισθοδρομικό, απολίτιστο, νεάτερνταλ της κοινωνικής δικτύωσης.
Η χρήση, λοιπόν, των κοινωνικών δικτύων είναι πλέον ένα πολύ συχνό φαινόμενο και κατά συνέπεια αποτελεί αντικείμενο μελέτης της ψυχολογίας.







Δεν θα εστιάσω στον ρόλο των κοικωνικών δικτύων, όυτε στην ευρύτερη επιρροή τους. Επέλεξα να εστιάσω κυρίως στο facebook, όπου αποτελεί το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα στην ψυχολογία των ‘’selfies’’ και των ‘’check in’’, όπου αποτελούν την νεα μόδα και έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό.

Οι φωτογραφίες ‘’selfie’’ είναι ουσιαστικά  η αυτοαπεικόνισή μας στα κοινωνικά δίκτυα και η λέξη της χρονιάς για το 2013. Η εμμονή των χρηστών του facebook να ανεβάζουν ‘’selfie’’ φωτογραφίες, μπορεί να φανερώσει πολλά κρυφά μηνύματα για την ψυχολογία και την προσωπικότητα του ατόμου. Με την προβολή του εαυτού μας μέσω των ‘’selfies’’, αναζητάμε την χαμένη μας αυτοπεποίθηση, θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς, να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο και έτσι να διατηρούμε τον έλεγχο στην ζωή μας. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν τις εν λόγω φωτογραφίες ως μέρος μίας ψυχολογικής διαταραχής που έχει το άτομο.

Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση να ανεβάσουμε μία selfie φωτογραφία στο προφίλ μας, είτε γιατί θέλουμε να επιδείξουμε πόσο όμορφοι είμαστε, είτε πόσο καλά περνάμε, με στόχο να πάρουμε την αναμενόμεη επιβράβευση και εμψύχωση από τα λεγόμενα likes των φίλων μας. Πόσο υγιές είναι όμως αυτό? Σίγουρα δεν είναι και τόσο υγιές να είμαστε μία γενιά όπου αναζητάει την επιβράβευση μέσω της εικονικής πραγματικότητας και όχι μέσω την πραγματικής καθημερινής ανθρώπινης επαφής!

Ας αναφερθούμε με την σειρά και στα περιβόητα  check in, όπου μέσω αυτών κοινοποιούμε την παρουσία μας σε όποιο μέρος βρισκόμαστε, και ενδόμυχα την ανάγκη μας να δείξουμε κάθε στιγμή πόσο υποθετικά τέλεια περνάμε! Με ένα check in αμέσως δεχόμαστε τα σχόλια των φίλων μας για το πόσο χαίρονται ή το πόσο μας ζηλεύουν που περνάμε τέλεια και πόσο θα ήθελαν και αυτοί να βρίσκονται στην αντίσtοιχη θέση. Και έτσι παίρνουμε μία στιγμιαία ικανοποιήση. Μία ικανοποιήση που δεν κρατάει για πολύ.

Στην πραγματικότητα κάνοντας check in δεν απολαμβάνουμε την στιγμή και το μέρος που βρισκόμαστε, γι’αυτο ζήταμε την επιβράβευση των άλλων, μήπως και αυτή η στίγμη για μας γίνει πιο σημαντική.
Μέσω αυτής της πράξης, εκδηλώνεται η ανάγκη μας να υπάρχουμε, να ξεχωρίζουμε και να είμαστε κάποιοι σημαντικοί μέσα σε αυτό τον απέραντο κόσμο. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μέσω των ‘’selfie’’ και των ‘’check in’’ αποκτούμε έλεγχο και αυτοδυναμία. Οι ειδικοί το αποκαλούν ως ένα είδος ναρκισσισμού και κεκαλλυμένου εγωισμού. Ακόμη υποστηρίζουν ότι αποτελούν σύμπτώματα διαταραχών διάθεσης, κυρίως της κατάθλιψης.

Εγώ θα το αποκαλέσω απλώς μία μόδα και μία συνήθεια. Μία συνήθεια που ξεκίνησε πολύ πιο πριν από την έντονη κοινωνική δικτύωση και το facebook. Μία συνήθεια της πραγματικής μας ζωής. Πόσες φορές μας ρωτάει κάποιος στον δρόμο ‘’τι κάνεις?’’ και απαντάμε ‘’ είμαι πολύ καλά’’, ενώ στην πραγματικότητα η διάθεση μας είναι πολύ πεσμένη γιατί μόλις μαλώσαμε με τον σύντροφο μας, ή τα οικονομικά μας δεν πηγαίνουν πολύ καλά. Όμως αυτό σίγουρα δεν θέλουμε να το δείξουμε προς τα έξω. Γιατί είμαστε η γενιά του ‘’φαίνεσθαι’’. Και ίσως πάντα να ήμασταν, απλά τώρα να το παρατηρούμε πιο έντονα. Γιατί είμαστε η γενιά που θέλει να βγαίνει χαμογελαστή στον δρόμο και στις φωτογραφίες, και ας μας έχει σύμβει πριν λίγο μία μεγάλη αποτυχία.

Και όλο αυτό το ‘’φαίνεσθαι’’ υποσκάπτει μία ανασφάλεια και μία μοναχικότητα που δύσκολα θα φύγουν από την ανθρώπινη φύση, πόσο μάλλο τώρα που την ενισχύουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Επιδιώκοντας να φαινόμαστε χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και ότι περνάμε κάθε στιγμή υπέροχα, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να φαινόμαστε μικροί, αλαζόνες, ανασφαλείς.


Θα ολοκληρώσω με την εξής φράση: ‘’Μη μιλάς για την γνώση, την ευτυχία, τις εμπειρίες, τα πλούτη σου. Άφησε αυτά να μιλήσουν για σένα!!’’