Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Για τους περισσότερους από εμάς οι γιορτινές μέρες του Πάσχα αποτελούν μία ανοιξιάτικη οικογενειακή γιορτή, φέρνοντας το άτομο ακόμη πιο κοντά με την οικογένειά του. Μεγάλη Εβδομάδα γεμάτη κόκκινα αυγά, τσουρέκια, λαμπάδες, προετοιμασία του οβελία:  ποιο το νόημα όλων αυτών για τον καθένα μας;

Η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης έχει  για τον καθένα μας ένα βαθύ ψυχολογικό νόημα. Οι μέρες αυτές, οι οποίες είναι γεμάτες από πόνο, δυστυχία και θάνατο, καθώς και ένα μελαγχολικό κλίμα μέχρι την ημέρα της Ανάστασης, αποτελούν ευκαιρία για τον καθένα μας να αναλογιστεί βαθύτερα υπαρξιακά ζητήματα και να κάνει μία ενδοσκόπηση του εαυτού του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το Πάσχα συμπίπτει με την εποχή της άνοιξης, μία εποχή αναδημιουργίας και αλλαγής.

Συγκεκριμένα, σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο, η Μεγάλη Εβδομάδα και τα πάθη του Χριστού, συμβολίζουν έμμεσα την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, τον προσωπικό πόνο και τις δυστυχίες του καθενός. Υπενθυμίζει στον καθένα μας ότι όσο ομαλή και αν είναι η ζωή μας κανείς δεν μπορεί να την ελέγξει, καθώς ξαφνικά συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα και δύσκολες καταστάσεις. Το ψυχολογικό νόημα της Ανάστασης όμως, έρχεται να υπενθυμίσει στο άτομο ότι μπορεί να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα του και να φτάσει στη λύτρωση, στην ανακούφιση και στην ευημερία. Μέσα από  τις δυστυχίες, το πόνο και τον θάνατο, ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να αλλάξει τον εαυτό του, να προχωρήσει μπροστά και να εκπληρώσει τα όνειρά του  με πίστη και ελπίδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ακόμα και οι άνθρωποι που δεν είναι βαθιά θρησκευόμενοι, αυτές τις μέρες πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, προσπαθώντας να βρουν  το νόημα των ημερών καθώς και την χαμένη πίστη τους για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Ας ευχηθούμε λοιπόν, αυτές οι μέρες να αποτελέσουν το έναυσμα σε όλους μας για αλλαγή, αναθεώρηση και πίστη στη δύναμη του εαυτού μας, να μας φέρει πιο κοντά με τα άτομα που αγαπάμε, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.


Όπου και αν πιστεύει ο καθένας μας, ο,τι και αν είναι αυτό, σημασία έχει να φέρνει την ‘’Ανάσταση’’ και την αλλαγή στη ζωή μας, να μας γεμίζει δύναμη και αγάπη και να μας εξελίσσει ως ανθρώπους. Καλό Πάσχα!!