Μ’ΑΓΑΠΩ- Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

‘’Όποιος λέει ότι αγαπάει πολύ τους άλλους και λίγο τον εαυτό του, απλώς λέει ψέματα σε ένα από τα δύο:ή στο ότι αγαπάει πολύ τους άλλους, ή στο ότι δεν αγαπάει πολύ τον εαυτό του.’’

Με αφορμή την παραπάνω φράση από το βιβλίο ‘’Από  την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό’’ του Αργεντινού ψυχοθεραπευτή  Χόρχε Μπουκάι  επέλεξα να αναλύσω την έννοια της αυτοεκτίμησης στη ζωή μας, καθώς και την έννοια του εγωισμού όχι ως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, αλλά ως ένα προτέρημα στις σχέσεις μας με τους άλλους και στην πορεία της ζωής μας.

Πώς ορίζεται η αυτοεκτίμηση και γιατί τα περισσότερα άτομα με ψυχικές διαταραχές   έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση; Εκτιμώ κάτι σημαίνει του δίνω αξία. Με την ίδια έννοια αυτοεκτίμηση σημαίνει αξιολογώ τον εαυτό μου, πέρα από τα πρέπει και τα μη της κοινής γνώμης, ανεξάρτητα από τις αδυναμίες μου, ανεξάρτητα από τι μου επιβάλλει η κοινωνία ως σωστό και λάθος. Εκτιμώ τον εαυτό μου όχι με βάση  τους άλλους, αλλά με βάση εμένα, όχι για τους άλλους, αλλά για μένα.
Είναι απαραίτητο ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει αργά ή γρήγορα ποια είναι η αξία που έχει. ‘’ Η αξία που έχει ο καθένας από εμάς στο σύμπαν όπου ζούμε, ο,τι είμαστε και ο,τι κάνουμε είναι μόλις μία σταγόνα στον ωκεανό. Εντούτοις, για να είναι πλήρης ο ωκεανός χρειάζεται και τη δική μας σταγόνα.’’

Η έννοια της αξίας είναι πολύ σημαντική στην αυτοεκτίμηση. Το να αντιληφθεί κανείς ότι ο εαυτός του έχει μία αξία από μόνος του, είναι πολύ σημαντικό για την έννοια της αποδοχής του εαυτού μας, έτσι όπως είναι πάντα και παντού σε οποιαδήποτε κατάσταση. Άλλωστε, όλοι οι θεραπευτές ψυχικής υγείας θέτουν την απόκτηση της  αυτοεκτίμησης  ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία και στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του ατόμου.

Πολλοί μπερδεύουν την αυτοεκτίμηση με την έννοια της υπερηφάνειας ή ακόμη χειρότερα του ναρκισσισμού. Γι’αυτό τα όρια στον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικά. Πρέπει να θέσω τα όρια του χώρου που καταλαμβάνω. Υπάρχουν χώροι όπου είναι ιδιωτικοί και μου ανήκουν αποκλειστικά( όπως για παράδειγμα τα συναισθήματα, οι στάσεις, η ιδεολογία μου). Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε και να ερχόμαστε σε σύγκρουση με τους άλλους. Σίγουρα, όμως, αυτοί οι άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι πραγματικά αγαπάμε, γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να αντικρίζουν τα όριά μας και ίσως να  προσπαθούν να τα παραβιάσουν. Η έννοια της υπερηφάνειας δεν είναι απαραιτήτως κακή, αρκεί να ξέρω να την διαχειρίζομαι σωστά. Αισθάνομαι υπερήφανος γι’αυτό που πραγματικά είμαι, ικανοποιημένος από τον εαυτό μου, ικανός να τον αποδεχτώ με τις αρετές και τα ελαττώματά του, και να νιώσω υπερήφανος για τον συνδυασμό των καλών και των κακών πλευρών μου.

Η εμμονή του να αλλάξουμε τις κακές πλευρές του εαυτού μας και όχι απλά να τις αποδεχτούμε, είναι κάτι το οποίο οδηγεί συχνά σε παθολογικές συμπεριφορές, συμβάλλοντας στην δημιουργία ψυχικών διαταραχών. Μία από αυτές είναι η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την έλλειψη αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αποδοχής του εαυτού.

Περνώντας στο κομμάτι του εγωισμού, είναι κάτι που συνδέεται θετικά με την έννοια της αυτοεκτίμησης, όσο και αν μας εκπλήσσει αυτό. Εγωιστής δεν είναι απαραίτητα κάποιος που αγαπάει μόνο τον εαυτό του. Είναι κάποιος που αγαπάει πολύ τον εαυτό του και τον ευνοεί απέναντι στους άλλους. Είναι αυτός που καταφέρνει να αγαπήσει πραγματικά τους άλλους όταν νιώθει την πραγματική αποδοχή και αγάπη του εαυτού του.  Μην μπερδεύουμε τον εγωιστή με τον εγωλάτρη όπου αυτός το μόνο που καταφέρνει είναι να θεωρεί ως κέντρο του κόσμου τον εαυτό του και  να μη τον ενδιαφέρει για τίποτα άλλο πραγματικά.

Είναι δύσκολο να αλλάξουμε την ήδη διαμορφωμένη προσωπικότητα μας και να αποκτήσουμε την αυτοεκτίμηση που ποτέ δεν είχαμε. Σ’αυτό όμως μπορούν να μας βοηθήσουν τρία καθοριστικά βήματα:
- να γίνουμε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να καλλιεργήσουμε την σχέση πού έχουμε μαζί του και να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε τα μελανά σημεία του.
- να γίνουμε πιο δραστήριοι και πιο δεκτικοί στην αποτυχία στοχεύοντας σε υψηλότερους στόχους και μη επικρίνοντας τα λάθη μας.
- να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους με στόχο να τις βελτιώσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όπως όλοι οι άλλοι, με επιθυμίες και ανάγκες, με προτερήματα και ελαττώματα που πρέπει να τα εκφράζουμε και να τα αποδεχόμαστε.

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που αξίζει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, να ασχοληθούμε την αυτοεκτίμηση μας και να μας αγαπήσουμε. Γιατί αν δεν το καταφέρουμε πρώτοι εμείς δεν θα το καταφέρει και κανείς άλλος για εμάς.