Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ



Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι όταν προβαίνουμε στη πράξη της συγχώρεσης αυτό  αφορά τους άλλους και όχι εμάς.  Και όμως, το όφελος της συγχώρεσης είναι πρωτίστως δικό μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό  και πόσο εύκολο είναι να συγχωρούμε κάποιον;







Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι συγχώρεση είναι χαρακτηριστικό των δυνατών και ότι οι αδύνατοι δεν μπορούν να συγχωρέσουν.  Η συγχώρεση είναι μία διαρκής συμπεριφορά  που πρέπει να χαρακτηρίζει όλη μας τη ζωή και όχι μόνο μεμονωμένες πράξεις μας. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η συγχώρεση έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο στην λειτουργία της καρδιάς όσο και στη ψυχική υγεία του ατόμου.


 Συγχωρώ σημαίνει απαραιτήτως  ξεχνώ; Όχι φυσικά. Δεν είναι μία κατάσταση λήθης , μία κατάσταση παραγραφής του επώδυνου γεγονότος με τη πάροδο του χρόνου. Συγχωρώ σημαίνει  απελευθερώνομαι από τα δεσμά του παρελθόντος, αποκτώ αυτογνωσία και  είμαι στραμμένος προς το μέλλον. Όταν ένα άτομο είναι θυμωμένο και δεν μπορεί να συγχωρήσει, δεν μπορεί ουσιαστικά να κοιτάξει με δημιουργική πλευρά το μέλλον γιατί  μένει καθηλωμένος  στην αδικία που δέχτηκε και έτσι ξεχνάει άλλους σημαντικούς τομείς στη ζωή του. Οι λόγοι που αδυνατούμε να συγχωρήσουμε είναι πολλοί. Αδυνατούμε να εξαλείψουμε το θυμό μέσα μας, να δούμε τον εαυτό μας μέσα στους άλλους και κυρίως να αποκτήσουμε αυτογνωσία και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Το σημαντικότερο είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Αγαπώντας τον εαυτό μας αποδεχόμαστε τα δικά μας λάθη και έτσι μπορούμε να αποδεχτούμε και να κατανοήσουμε και τα λάθη των άλλων προς εμάς. Βέβαια το αποτέλεσμα της συγχώρεσης είναι θετικό προς το εαυτό μας, η όλη διαδικασία της όμως επίπονη και δύσκολη. Όσο πιο μεγάλο το αντικείμενο, το λάθος δηλαδή που προσπαθείς να συγχωρήσεις τόσο περισσότερη προσπάθεια, χρόνο και δύναμη χρειάζεται.  Όσο περισσότερο θιχτήκαμε, πληγωθήκαμε και αδικηθήκαμε, τόσο περισσότερη δυσκολία θα αντιμετωπίσουμε  για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 Από την άλλη το να μη συγχωρήσουμε είναι δικαίωμά μας. Μπορούμε και αυτό να το υπερασπιστούμε και να το τηρήσουμε για πάντα. Και η μη συγχώρεση όμως με τη σειρά της έχει και αυτή το κόστος της. Η επιλογή λοιπόν είναι δική μας.
Μη ξεχνάτε όμως ότι συγχωρώντας τα λάθη των άλλων, διορθώνουμε αυτομάτως και τα δικά μας, ή έστω κάνουμε σωστότερα λάθη στο μέλλον!!

Προχωρώντας σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά τη συγχώρεση είναι το κομμάτι της ερωτικής απιστίας. Τι συμβαίνει σε αυτή τη περίπτωση;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε υπάρξει ή θα υπάρξουμε μία φορά στη ζωή μας θύματα μίας ερωτικής απιστίας. Πόσο εύκολο είναι να την ξεπεράσουμε και να συνεχίσουμε τη σχέση μας χωρίς να μας κυνηγάει αυτός ο πόνος; Πόσο εύκολο είναι να συγχωρήσουμε τον άνθρωπο όπου είχαμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες και τα όνειρά μας σε αυτόν και να τον ξανά εμπιστευτούμε;

 Σίγουρα το θέμα της συγχώρεσης της απιστίας  βασίζεται σε πολλούς  παράγοντες πέρα από το χαρακτήρα του ατόμου. Όση δύναμη και αν έχει ένα άτομο για να συγχωρήσει τον σύντροφο που το απάτησε, σίγουρα παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο στο θέμα αυτό. Ένας απατημένος σύντροφος νιώθει βαθιά προδομένος και πληγωμένος. Σημαντικό ρόλο για το πώς θα αντιδράσει και για το πώς θα δεχτεί το συμβάν αυτό  παίζουν πολλά πράγματα, όπως  για παράδειγμα ποιες ήταν οι συνθήκες της απιστίας, ποιο ήταν το άλλο πρόσωπο, το αν το ίδιο το απατημένο άτομο έχει απιστήσει στο παρελθόν καθώς και το πόσο σίγουρο και ασφαλές νιώθει για τον εαυτό του.  Σίγουρα η μεταμέλημενη συμπεριφορά του συντρόφου θα ανακουφίσει το απατημένο άτομο. Στην αρχή όμως οι αντιδράσεις θα είναι περίεργες και απότομες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της απιστίας είναι η καλή επικοινωνία. Το ζευγάρι πρέπει, δηλαδή, να συζητήσει, να μιλήσει, αλλά και να ακούσει σχετικά με τους λόγους για τους οποίους συνέβη η απιστία. Για να μπορέσει να συνεχιστεί η κοινή ζωή του ζευγαριού με ισότιμους όρους, θα πρέπει το ζήτημα της απιστίας, εφόσον έχει γίνει γνωστό, να επιλυθεί. Διαφορετικά, θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να συνεχιστεί η σχέση. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα θα πρέπει να σκεφτούν και να βρουν τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό. Αν μπορέσουν αυτοί να εξαλειφθούν, τότε η σχέση θα βελτιωθεί και η απιστία ίσως συγχωρεθεί και δεν επαναληφθεί.

Σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να μπορέσει ο απατημένος σύντροφος, με τη βοήθεια του άλλου, να επεξεργαστεί το γεγονός, να συνειδητοποιήσει τις δικές του ευθύνες, αλλά και του άλλου, και έτσι να συγχωρέσει και να ξεπεράσει την προδοσία και να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη, που είναι θεμελιώδης σε μια σχέση.