ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ



Μας έχει περικυκλώσει ένα κύμα επινοημένων ψυχικών διαταραχών. Από πού όμως  προέρχεται αυτό? Ολοένα και περισσότεροι ενήλικες και παιδιά πέφτουν στην παγίδα να χαρακτηριστούν ψυχικά ασθενείς και να θυσιαστούν στο βωμό του χρήματος και των ψυχοφαρμακευτικών εταιρειών.








Όσο και αν έχει μεγαλώσει  η βιομηχανία χορήγησης ψυχοφαρμάκων οι ψυχίατροι σε συνεργασία με φαρμακοβιομηχανίες δουλεύουν σκληρά  για να επινοήσουν ακόμη περισσότερες ψυχικές διαταραχές και να διευρύνουν  την αγορά τους. Οι ψυχίατροι ανά τον κόσμο βλέπουν το άτομο ως πελάτη. Κάνουν τον κόσμο να ανησυχεί για ασήμαντα προβλήματα και για χαρακτηριστικά του εαυτού που  είναι φυσιολογικά. Για παράδειγμα αν ένα άτομο είναι υπερβολικά ντροπαλό το κατατάσσουν κατευθείαν στη κατηγορία των κοινωνικά φοβικών. Ακόμη και για κάποιες περιστασιακές καταστάσεις, όπως επιλόχεια κατάθλιψη η μελαγχολία που χρήζουν βοήθειας και υποστήριξης του ατόμου, οι ψυχίατροι  χορηγούν πάντα ως εύκολη λύση ένα ψυχοφάρμακο.

Kανείς, όμως από τους ψυχιάτρους δεν ομολογεί με την σειρά του πόσο επικίνδυνα είναι τα ψυχοφάρμακα και τι παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν τόσο στη  σωματική υγεία του ατόμου όσο και στη προσωπική και κοινωνική του ζωή (αιτία πολλών εγκλημάτων).  Ο εθισμός στα ψυχοφάρμακα είναι τεράστιος και όσο πιο πολύ διάστημα τα παίρνει  το άτομο τόσο πιο πολύ εθίζεται στον παντοτινό ρόλο του ‘’ασθενούς’’.

Τι πρέπει όμως να γίνει για να μειωθεί και ίσως να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης των ψυχικών ασθενειών? Σίγουρα ένα πρώτο βήμα είναι να καταρριφθούν οι μύθοι για τις ψυχικές διαταραχές. Δεν είναι όλα τα προβλήματα ψυχικές ασθένειες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες χαρακτηρίζονται συχνά με ‘’ψυχικές διαταραχές’’ που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε ενδείξεις συμπεριφορών. Πριν γίνει ο χαρακτηρισμός, καλό θα ήταν να υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που να το διαγιγνώσκουν αξιόπιστα, όπως εγκεφαλογραφήματα  και να μην στιγματίζονται τα άτομα με την ταμπέλα της ψυχικής διαταραχής για μία ζωή λαμβάνοντας επικίνδυνα ψυχιατρικά φάρμακα. Η φαρμακευτική αγωγή τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων διαταραχών είναι μία βιομηχανία κέρδους. Ας μη την αφήσουμε να ανθίσει και άλλο!