8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΕΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΝΙΓΜΕΝΟΣ

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά την έκφραση ‘’συναισθηματικά πνιγμένος’’. Δύο λέξεις που κρύβουν πολλές άλλες από πίσω, όπως καταβεβλημένος, φορτισμένος, αγχωμένος, ψυχικά εξαντλημένος. Είναι αυτό που νιώθεις όταν έχει φτάσει στα όριά σου, έχεις χαθεί και δεν γνωρίζεις πλέον ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις εκείνη τη στιγμή στον εαυτό σου είναι να του θέσεις κάποιες ερωτήσεις, ερωτήσεις διερεύνησης και κατανόησης όλου αυτού που βιώνεις. Αυτές οι ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν:

-         - Να καταλάβεις καλύτερα το συναίσθημα σου έτσι ώστε να μπορέσεις να το ελέγξεις

-         - Να δώσεις ένα όνομα σε όλο αυτό που βιώνεις. Αυτό θα το κάνει και πιο εύκολο στο να το αντιμετωπίσεις

-          -Να σταθείς ένα βήμα μακριά από αυτό που βιώνεις και να το κοιτάξεις με άλλη οπτική. Θα κάνεις, έτσι μία παύση στο έντονο συναίσθημα που σε κατακλύζει.




Αναρωτιέσαι, λοιπόν τι ερωτήσεις μπορείς να θέσεις στο εαυτό σου όταν είσαι ψυχικά καταβεβλημένος; Πιάσε μολύβι και χαρτί.

1.       Τι αισθάνομαι ακριβώς αυτή τη στιγμή; Το να μπορέσουμε να δώσουμε όνομα στο συναίσθημα μας είναι κάτι πολύ δύσκολο. Έχουμε μάθει να απαντάμε με ένα απλό καλά ή όχι και τόσο καλά. Τι κρύβεται πίσω από αυτό όμως; Φόβος, θλίψη, ματαίωση; Δώσε όνομα στο συναίσθημα σου για να φτάσεις λίγο πιο κοντά στο να το κατανοήσεις.

2.       Τι σημασία θα έχει αυτό που αισθάνομαι σε λίγα χρόνια από τώρα; Πήγαινε στην καρέκλα του μέλλοντος και αναλογίσου ‘’ αυτό που βιώνω τώρα τι σημασία θα έχει για μένα σε 3 χρόνια από τώρα; Πώς θα με έχει επηρεάσει; Μήπως οι συνέπειες θα είναι πολύ καλύτερες από όσο φαντάζομαι;’’ Οραματίσου τον εαυτό σου στο μέλλον, λοιπόν, και δες αν το τωρινό σου πρόβλημα χωράει εκεί.

3.       Τι μπορώ να ελέγξω στην κατάσταση που βιώνω και τι όχι; Η αλήθεια είναι πως ο έλεγχος που έχουμε στα πράγματα και στις καταστάσεις γύρω μας είναι ελάχιστος. Η συνειδητοποίηση πως το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να ελέγχουμε είναι η σκέψη μας, ο εαυτό μας, η δική μας συμπεριφορά, ίσως μας κάνει να δούμε τα πράγματα με μία πιο ρεαλιστική ματιά.

4.       Ποιοι μπορούν να είναι τα υποστηρικτικά μου συστήματα τη δεδομένη στιγμή; Το να έχεις άτομα να σε στηρίζουν είναι βασικό χαρακτηριστικό για να μην αισθάνεσαι μόνος. Το να αναγνωρίζεις ποια είναι αυτά τα άτομα και να έχεις τη δύναμη να ζητήσεις βοήθεια είναι ένα όπλο που θα σε βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές άγχους που βιώνεις. Μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια από τα υποστηρικτικά σου συστήματα.

5.       Αν όλο αυτό που βιώνω εγώ το βίωνε ένας φίλος μου, τι θα του συμβούλευα; Βγές για λίγο έξω από τον εαυτό σου και δες το πρόβλημα σου από μακριά. Αν το βίωνε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο τι συμβουλή θα του έδινες; Ποια συμβουλή θα ήθελες και εσύ να ακούσεις από τους άλλους;

6.       Τι με ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή; Μη χάνεις τον στόχο σου. Τι πραγματικά σε ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή; Τι είναι σημαντικό να έχεις πραγματοποιήσει σε ένα δύο μήνες από τώρα; Θέσε, μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους και κυνήγησε αυτό που σε ενδιαφέρει τώρα, όχι αυτό που φαντάζεσαι πως θα είναι καλό για το μέλλον σου.

7.       Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί; Φτιάξε στο μυαλό σου δύο υποθετικά σενάρια. Το καλύτερο που θα μπορούσε να σου συμβεί με βάση αυτό που βιώνεις, αλλά και το χειρότερο. Ποια δυνατά κομμάτια έχεις στο να αντιμετωπίσεις το χειρότερο; Αναγνώρισέ τα και προσπάθησε να τα θέσεις σε εφαρμογή.

8.       Από ποιο βήμα είναι πιο εύκολο να ξεκινήσω; Θέσε ένα ρεαλιστικό πλάνο με μικρά και πολύ συγκεκριμένα βήματα. Ξεκίνησε από αυτά που εσύ θεωρείς πιο εύκολα. Ιεράρχησε τα βήματα που θέλεις να ακολουθήσεις και θυμήσου πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει αποθάρρυνση κατά την διάρκεια. Πόσο θα την αφήσω να κρατήσει; Ποιο είναι το κίνητρό μου; Το κίνητρό μας είναι πάντα ο εαυτό μας και το καλύτερο που μπορούμε να του προσφέρουμε. Διεκδίκησε το!




Και να θυμάσαι: Όταν νιώθεις πως όλα καταρρέουν, όταν σε κατακλύζει το στρες και όταν το συναίσθημα σου ψάχνει κάπου να ακουμπήσει, εσύ έχεις πολλά για τα οποία πρέπει να νιώθεις ευγνώμων. Είναι εκεί, δίπλα σου, μαζί σου, τα έχεις ζήσει, τα ζεις, θα συνεχίσεις να τα ζεις.! Η λύση που ψάχνεις βρίσκεται μέσα σου!


Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος