ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Γι’αυτό το νόημα έχουν μιλήσει όλοι. Αυτό το νόημα είναι που απασχολεί του περισσότερους θεραπευόμενους κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Γι’αυτό το νόημα πιστεύουμε πως αξίζει να ζούμε.

 Από τα αρχαία κιόλας χρόνια φιλόσοφοι, γιατροί, δάσκαλοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ψάχνουν να βρουν ποιο είναι τελικά αυτό το πολυπόθητο νόημα. Γιατί ζούμε; Οι περισσότεροι θεωρούμε πως το νόημα της ζωής είναι να έχεις μία καλή ζωή! Τι ονομάζω εγώ καλή ζωή? Σίγουρα όχι τα λεφτά, σίγουρα όχι ένα ακριβό αυτοκίνητο, σίγουρα όχι το ακριβό φόρεμα που είδα χθες στη βιτρίνα.
Μία καλή ζωή για μένα περιλαμβάνει την μαγική λέξη ‘’σχέσεις’’. Σχέσεις όλου του είδους σε όλα τα επίπεδα.


Καλή ζωή είναι όταν έχεις οικογένεια. Ακόμη καλύτερα όταν νιώθεις ασφαλής, χαρούμενος και αυτόνομος μέσα στην οικογένεια αυτή. Όταν σε μία δύσκολη στιγμή, όσο χρονών και αν είσαι θα αναφωνήσεις ΄΄μαμά’’, όταν η πατρική κουβέντα είναι αρωγός στην πορεία της ζωή σου, όταν η αδελφική σχέση είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχεις, το πρώτο σου κοινωνικό εργαστήρι, ο πρώτος σου φίλος. Καλή ζωή είναι όταν μπορείς να δημιουργήσεις την δική σου οικογένεια, όπως την φαντάζεσαι με το άτομο που τη φαντάζεσαι.

Οι φίλοι έχουν εξαίρετη θέση σε μία καλή ζωή. Να περιτριγυρίζεσαι από φίλους. Να έχεις έναν φίλο που θα μοιραστείς τα μυστικά σου, έναν φίλο που θα διασκεδάζεις με την παρέα του και έναν φίλο που δεν γνωρίζεις τον λόγο που υπάρχει στη ζωή σου.

Καλή ζωή είναι να ξυπνάς κάθε πρωί και να απολαμβάνεις το καφέ σου. Να ανοίγεις το παράθυρο και να απολαμβάνεις το φωτεινό ήλιο. Και ακόμη και αν βρέχει, να έχεις ήδη δημιουργήσει στο μυαλό σου την εικόνα του πολύχρωμου ουράνιου τόξου που θα ακολουθήσει. Να χαιρετάς στον δρόμο έναν άγνωστο και να στο ανταποδίδει με χαμόγελο.

Να κάνεις το επάγγελμα που αγαπάς, αλλά και να αγαπάς ό,τι και αν κάνεις. Να γυρνάς κουρασμένος από τη δουλεία και να σε περιμένει μία τεράστια αγκαλιά από το σύντροφό σου. Καλή ζωή είναι όταν ανάμεσα σε ένα τριαντάφυλλο και σε ένα βουνό μπορείς και θαυμάζεις την ομορφιά του βουνού, παρατηρείς αυτό που δεν μπορούν να παρατηρήσουν οι άλλοι.

Να ταξιδεύεις όχι με βάση τον προορισμό, αλλά με βάση το ταξίδι. Καλή ζωή είναι να γνωρίζουμε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, τη μουσική και την ιστορία μας. Γιατί τι θα ήμασταν άλλωστε χωρίς αυτά; Καλή ζωή είναι να βάζεις τέρμα τη μουσική και να χορεύεις σαν μικρό παιδί.Να συγχωρείς τα λάθη σου και να τα επαναλαμβάνεις. Να κάνεις όνειρα και να βάζεις στόχους. Να μην αγαπάς τα μέτρια, αλλά να αγαπάς πάντα το μέτρο!
Καλή ζωή είναι ένα ‘’ευχαριστώ’’, ένα ‘’συγγνώμη’’ που ξεχάσαμε να πούμε, ένα φιλί και ένα ‘’σ’αγαπώ’’ που έχουμε ανάγκη να πάρουμε.  Για μένα αυτό είναι ζωή! Τα απλά, τα καθημερινά, αυτά που βρίσκονται στο παρόν, μ'αυτά που θα θέλαμε να φτάσουμε στο μέλλον. Χαμογέλα στη ζωή και αυτή θα στο ανταποδώσει.

Καλή ζωή εν τέλει είναι τα ''μπλεγμένα δάχτυλα'', οι σφιχτές αγκαλιές, όλα αυτά που ήδη ζεις και δεν το ξέρεις.


Σου προτείνω να επενδύσεις στον εαυτό σου, στην εσωτερική σου ανάπτυξη, σε αυτό το μοναδικό ταξίδι της αυτογνωσίας. Είμαι σίγουρη πως κάπου εκεί θα βρεις στο δρόμο σου το νόημα της ζωής!