ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

‘’Kαλησπέρα σας. Διάβασα το blog σας και οι αναρτήσεις σας είναι υπέροχες. Ήθελα να σας πω κάτι που με απασχολεί πολύ τον τελευταίο καιρό.
Είμαστε οικογενειακώς σε φάση ολικής αλλαγής. Πριν λίγα χρόνια πέθανε ο μπαμπάς και η γιαγιά μας που ήταν δυνατά στηρίγματα της οικογένειας μας κ έχουμε μείνει εγώ, η αδερφή μου κ η μαμά. Δεν προλαβαίνουμε να βιώσουμε τις απώλειες και μένουμε χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι (και χωρίς σύντροφο). Αναγκαζόμαστε να μετακομίσουμε σε πολύ μακρινή περιοχή. Ακόμη δεν έχει γίνει η μετακόμιση. Όλες αυτές οι αλλαγές με κάνουν να νιώθω πολύ έντονη ανασφάλεια αλλά όχι μόνο αυτό. Συναισθηματικά άρχισα να απομακρύνομαι από όλους, να τσακώνομαι με πρόσωπα που αγαπώ, αλλά γνωρίζω ότι θα τα χάσω εν καιρώ με όλες αυτές τις αλλαγές κ αυτό με κάνει να νιώθω πολύ μεγάλη μοναξιά. Από τη μία σκέφτηκα ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει σε μία νέα αρχή. Αλλά πώς να βοηθήσει;;; Μόνο η ταυτότητα μου έχει μείνει ίδια. Είμαι 25 χρονών και αναγκάζομαι να ζήσω πάλι τα πάντα από την αρχή. Τίποτα δεν μένει σταθερό. Γιατί μήπως θα διατηρηθούν οι φιλίες; Στην ουσία δεν έχω να ρωτήσω κάτι, απλώς θα ήθελα να μου πείτε έναν βοηθητικό λόγο. Είμαι σε απόγνωση. Ακόμη και η ψυχολόγος που ήθελα να ξεκινήσω (δωρεάν) ψυχοθεραπεία προς το παρόν μέχρι να βρω εργασία είναι πλέον πολύ μακριά από την περιοχή που θα μείνω. Πώς να διαχειριστεί κανείς τόσες πολλές και τόσο μεγάλες αλλαγές; Αν μπορώ να θέσω μια απορία είναι η εξής: Να προχωρήσω σε αυτή την ολική αλλαγή των πάντων σαν να αρχίζω μία εντελώς νέα ζωή ή να κρατήσω έστω και μία σταθερά πχ φιλίες; Είμαι γενικά όλα ή τίποτα. Ή από το να αναγκαστώ να χάσω δια των διαφόρων συνθηκών τα πάντα, θέλω να τα απομακρύνω εγώ ώστε να νιώθω ότι είχα -έστω μερικώς- τον έλεγχο των πραγμάτων. Ότι επέλεξα να απομακρυνθώ και όχι ότι αναγκάστηκα. Ακούγεται εγωιστικό έτσι δεν είναι;
Θα εκτιμήσω οποιαδήποτε απάντηση σας να μου δείξει ένα φως στο τούνελ το οποίο νιώθω ότι βρίσκομαι. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.’’


Καλησπέρα  και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για το μήνυμά σου.
Αρχικά, να σου πω ότι λυπάμαι πολύ για τις απώλειες που βιώσατε. Είναι πολύ δύσκολο και επίπονο. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου φέρνει αναπόφευκτα πολλές αλλαγές σε όλη την οικογένεια. Αλλαγές τόσο σε πρακτικό κομμάτι( όπως είναι οι οικονομικές), όσο και σε συναισθηματικό κομμάτι ( ψυχική κατάσταση).
Όταν βιώνουμε ένα τραυματικό γεγονός συνηθίζουμε να απομακρυνόμαστε από τα συναισθήματα μας, να μην τα αναγνωρίζουμε και κυρίως να μην τα επεξεργαζόμαστε. Στο στάδιο του πένθους που είναι απαραίτητο να το περνάμε όλοι, είναι λογικό και αναμενόμενο να αισθάνεσαι ανασφάλεια και δυσπιστία απέναντι σε κάθε άτομο που θέλει να σε υποστηρίξει, όπως είναι οι φίλοι σου για παράδειγμα.
Αυτό που θα σου παρότρυνα να κάνεις σε ένα πρώτο στάδιο είναι να βεβαιωθείς πως έχεις πενθήσει, να βιώσεις ανοιχτά τον πόνο της απώλειας, να την νοηματοδοτήσεις. Έπειτα σε ένα δεύτερο στάδιο είναι καλό να κοιτάξεις κατάματα την νέα πραγματικότητα στη ζωή σου και να αρχίσεις να την αποδέχεσαι. Το ξέρω πως είναι δύσκολο και οι αλλαγές είναι πολλές. Δες το σαν μία εξελικτική πρόκληση στη ζωή σου, σαν ένα στάδιο ανάπτυξης, που ναι μεν θα σε αλλάξει, αλλά θα σε εξελίξει και θα σου χαρίσει και θετικά κομμάτια. Άλλωστε η κάθε αλλαγή στη ζωή μας κουβαλάει πάντα μαζί της κάτι καινούριο, κάτι όμορφο να ανακαλύψουμε και να πάμε παρακάτω.
Μην απομακρύνεις τους φίλους σου. Σε κάθε απώλεια είναι σημαντικό να κρατάμε κοντά μας το υποστηρικτικό μας περιβάλλον. Το ότι μιλάς άσχημα δεν σημαίνει πως δεν γνωρίζουν οι φίλοι σου ποια πραγματικά είσαι. Χρειάζεσαι ανθρώπους κοντά σου. Μα πάνω απ’όλα χρειαζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι ο μοναδικός που θα σε ακολουθεί σε αυτό το ταξίδι της αλλαγής.Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις και ψυχοθεραπεία, κυρίως για σένα, θα σε βοηθήσει πολύ και εφόσον είναι και δωρεαν δεν νομίζω να υπάρχει κάτι άλλο που σε σταματάει. Μόνο η δική σου προσωπική αντίσταση είναι εμπόδιο στην αλλαγή.
Να θυμάσαι πως ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός, και πως η ζωή κυλάει και με τις εύκολες και με τις δύσκολες στιγμές....και θα συνεχίσει να κυλάει....
ό,τι άλλο θέλεις να ρωτήσεις ή να μοιραστείς είμαι στη διάθεσή σου..
Σου εύχομαι μία όμορφη ημέρα!!



‘’Καλησπέρα σας. Απο μικρη ημουν του διαβασματος. Σπουδάζω Ιατρική και αν και είναι η πρώτη μου επιλογή, αισθάνομαι μειονεκτικά σχετικά με τις σχέσεις μου με το άλλο φύλο. Οι γονείς μου από μικρή ηλικία μου έλεγαν πως οποιαδήποτε σχέση με αγόρι θα ήταν καταστροφική και πως έπρεπε να εστιαστώ αποκλειστικά στην καριέρα μου.
Ζηλευώ τις φίλες μου που έχουν σχέση.Νιώθω απέραντη μοναξιά, δεν εχω συνάψη ποτέ σχέση με αγόρι και ζηλευω πολύ τις φίλες μου που έχουν σχέση. Κάτι που ίσως χρειάζεται να αναφέρω είναι ότι είμαι 19 χρονών.
Ευχαριστώ.’’

Αγαπητή, αρχικά συγχαρητήρια που πέρασες στην σχολή που ήθελες. Παρόλο που την δεδομένη στιγμή δεν της δίνεις σημασία, μήπως θα έπρεπε να εκτιμήσεις αυτήν σου την επιτυχία;
Είναι ένα πρώτο στάδιο για να αντιληφθείς ότι έχεις πολλές ικανότητες , μπορείς να καταφέρεις πολλά και πρέπει να είσαι περήφανη για τον εαυτό σου. Κατανοώ πως την δεδομένη στιγμή βιώνεις αρνητικά συναισθήματα λόγω της έλλειψης διαπροσωπικής σχέσης, ιδιαίτερα όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους συνομήλικούς σου, κάτι που θα σου συνιστούσα να μην κάνεις γιατί οποιαδήποτε σύγκριση στην ζωή μας συνήθως δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να πιστέψεις στον εαυτό σου. Μήπως ήρθε η ώρα να εστιάσεις σε προσωπικούς στόχους, αφού προς το παρόν έχει πετύχει στους επαγγελματικούς; Σημαντικό θα ήταν να αρχίσεις να διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο. Προσπάθησε να έχεις θετική διάθεση, γιατί οι άνθρωποι έλκονται  από τους ανθρώπους που στέλνουν θετικά μηνύματα.

Το σημαντικότερο είναι να αυξήσεις την αυτοεκτίμησή σου, να κοιτάξεις το αρνητικό σχήμα  των πεποιθήσεων σου: ‘’γιατί να είναι καταστροφικό να είσαι με κάποιο αγόρι;’’ και να το αντικαταστήσεις με την εξής πρόταση: ‘’Πόσα θετικά μπορεί να μου προσφέρει μία σχέση με το άλλο φύλο;’’. Αναπτύσσοντας την  θετική σκέψη και την αυτοπεποίθηση σου, θα μπορέσεις να έλξεις έναν αξιόλογο άνθρωπο για να κάνεις μία όμορφη σχέση που τόσο επιθυμείς και σου αξίζει!
Να περνάς πολύ όμορφα!