Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Η εσωστρέφεια στα αυτιά των περισσοτέρων ενέχει μία αρνητική χροιά. Αυτομάτως το μυαλό συνδυάζει την εσωστρέφεια με άτομα ‘’κλειστά’’, απομονωμένα, κυνικά, αντικοινωνικά που χαρακτηρίζονται από έλλειψη επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Έχεις, όμως αναλογιστεί ποτέ πόσο όμορφος γίνεται ο κόσμος με την πινελιά αυτών των ντροπαλών, μυστήριων όπως θα λέγαμε όντων;

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως οι ντροπαλοί χαρακτήρες είναι περισσότερο αλτρουιστές, γενναιόδωροι και συνεργάσιμοι από τον μέσο όρο. Τα μέτρια επίπεδα συστολής  είναι αρετή στις μέρες μας. Τα συνεσταλμένα άτομα έχουν πολλά προτερήματα που παραβλέπουμε. Πιστεύουμε ότι χάνουν ευκαιρίες και δεν ζουν τη ζωή τους. Η αλήθεια, όμως είναι πως ζουν την ζωή τους με ένα τρόπο διαφορετικό, με αυτόν τον τρόπο που έχουν επιλέξει και τους εκφράζει.

Τα εσωστρεφή άτομα είναι ο καλύτερος ακροατής που θα μπορούσες να είχες. Είναι πάντα εκεί για να σε ακούσουν και δεν σε διακόπτουν ποτέ. Είναι αυτά τα άτομα που όταν βγούν έξω θα περάσουν απαρατήρητα, δεν θα τραβήξουν τα βλέμματα, και όμως θα σου περιγράψουν πόσο όμορφη ήταν η βραδιά τους και πόσο πολύ απόλαυσαν το ποτό τους. Δεν τους αρέσει να μιλάνε σε πολύ κόσμο όχι επειδή είναι αντικοινωνικά, αλλά επειδή γνωρίζουν καλά πως λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά θα σε ακούσουν, και ακόμα πιο λίγοι αυτοί με τους οποίους θα μπορέσεις να δεθείς συναισθηματικά. Οι εσωστρεφείς δεν θα γελάσουν με το κάθε αστείο σου, σίγουρα όμως θα κλάψουν αυθεντικά και ειλικρινά μαζί σου σε κάθε σου λύπη.



 Είναι παρεξηγημένοι αυτοί που διαλέγουν την εσωστρέφεια. Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως απλώς είναι διαφορετικοί. Είναι αυτό το διαφορετικό που θα έπρεπε πολλές στιγμές στη ζωή μας να επαινούμε και να θαυμάζουμε. Κυρίως, όμως να εμπιστευόμαστε. Είναι πραγματικά εχέμυθα άτομα που το κάθε μυστικό το κρατούν σαν θησαυρό. Έχουν συμφιλιωθεί με το αίσθημα της μοναξιάς, κάτι που για τους περισσότερους είναι ο μεγαλύτερος φόβος ζωής. Η μοναχικότητα είναι γι’αυτούς μία συνειδητή επιλογή που την χρησιμοποιούν στη ζωή τους για να εξελίσσονται δημιουργικά. Βρίσκουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο να λειτουργούν ανεξάρτητα, χωρίς να ενοχλούν και να ενοχλούνται. Είναι αυτοί που όταν θέλουν να ζητήσουν κάτι δεν χρειάζεται να φωνάξουν. Είναι αυτοί που έχουν μάθει να περιμένουν, να επιμένουν, να υπομένουν και κυρίως να ονειρεύονται. Τελικά είναι αυτοί που κάνουν το παζλ της ανθρωπότητας ακόμη πιο όμορφο!

Είναι σημαντικό να αγαπάμε τις ομοιότητες, αλλά να αποδεχόμαστε τις διαφορές στους ανθρώπους. Ο καθένας είναι ένα ‘’κομμάτι που κυλάει μόνο του’’ σ’αυτή την ζωή. Μη περιμένεις μέσω της εξωστρέφειας να σε σκουντήξουν οι άλλοι για να κυλήσεις.
Είναι ωραία τα ταξίδια  των εσωστρεφών ατόμων. Είναι γλυκιά η ηρεμία τους. Είναι όμορφη τελικά η διαφορετικότητα!


‘’Με έναν απαλό τρόπο μπορείς να ταρακουνήσεις τον κόσμο.’’