Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ

Όλο για κάτι τρέχουμε. Συνεχώς κοιτάζουμε το ρολόι μας και συγχρονίζουμε τη ζωή μας με βάση αυτό. Λες και ο χρόνος είναι ένα πραγματικό ανθρωπάκι που θα μας τιμωρήσει αν δεν ‘’πάμε με τα νερά του’’, αν δεν τηρήσουμε το πρόγραμμά του. Και συνεχίζουμε να τρέχουμε να προλάβουμε. Να προλάβουμε όμως τι; Λες και δεν υπάρχει χθες, λες και δεν θα υπάρξει αύριο, τρέχουμε να προλάβουμε κάθε στιγμή της ζωής μας.

Μία καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις, και εσύ τρέχεις να κυνηγήσεις αυτό το ‘’μαγικό τρένο’’ που λέγεται ζωή. Και κάπου εκεί συνειδητοποιείς ότι δεν γίνεται να τα προλάβεις όλα όσο και αν προσπαθείς, με αποτέλεσμα να πέφτεις στον κυκεώνα των αγχώδων διαταραχών, της θλίψης, της κατάθλιψης και εν τέλει της απομόνωσης. Και συνειδητοποιείς ότι όσο έτρεχες, το μόνο τελικά που δεν κατάφερες να ικανοποιήσεις  ήταν ο ίδιος σου ο εαυτός.



Και εκεί υπάρχουν δύο εναλλακτικές σκέψεις παίρνoντας μία βαθιά ανάσα: ή τα παρατάς και αποσύρεσαι από αυτό το δύσκολο και συνάμα όμορφο ταξίδι που λέγεται ζωή, ή συνεχίζεις  θέτοντας προτεραιότητες στόχους και όνειρα. Είναι δύσκολο να αποφασίσεις είναι όμως μόνο στο δικό σου χέρι. Δύσκολο να αλλάξεις και να επαναπρογραμματίσεις τον εαυτό σου, να αποδεχθείς όλους αυτούς τους ρόλους που έχεις αναλάβει στη ζωή σου, ποιοί από αυτούς  δεν ήταν δική σου επιλογή και στους επέβαλλαν. Ακόμη, όμως πιο δύσκολο είναι να τους κουβαλάς πάνω σου μία ζωή.

Ο χρόνος είναι άχρονος. Δεν υπάρχει. Αυτό που ζούμε όμως υπάρχει και μόνο με δική μας επιλογή μπορούμε να το αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε έναν καινούριο χρόνο, ένα δικό μας ρολόι, που θα το φοράμε μόνο εμείς και κανένας άλλος. Ένα ρολόι σχεδιασμένο όπως μόνο εμείς θέλουμε. Με τους προσωπικούς μας αριθμούς, δείκτες και χρώματα.

Μόνο όταν συνειδητοποιήσεις ότι ο χρόνος είναι δικός σου θα βγεις από το καβούκι της δυστυχίας σου. Τότε θα πάψεις να σκέφτεσαι πως δεν είσαι καλά, πως η ζωή είναι μικρή,πως έχεις κάνει πολλά λάθη, πως έχεις πρόβλημα και πρέπει να πας σε ψυχολόγο. Ακόμα και χίλια χρόνια να ζούσες πάλι δεν θα προλάβαινες όσα θέλεις και ονειρεύεσαι. Δεν είμαστε ολιγαρκή όντα. Δεν μας φτάνει το σήμερα. Θέλουμε ένα αύριο γεμάτο καλοφτιαγμένες υποσχέσεις.

Πριν να είναι πολύ αργά, αναλογίσου, πόσο ικανοποιημένος είσαι από αυτό που είσαι. Πίστεψέ με, οι σημαντικοί άλλοι της ζωής σου ποτέ δεν θα είναι πλήρως ικανοποιημένοι από σένα. Όποτε κοίταξε να βρίσκεις την ομορφιά μέσα στον ίδιο σου τον εαυτό. Κάνεις το επάγγελμα που θέλεις, δοκίμασες όσα περισσότερα φαγητά μπορείς, προσπάθησες για τα όνειρά σου αρκετά και ας μην πήραν όλα σάρκα και οστά; Αν η απάντηση είναι όχι, ξεκινά πάλι να τρέχεις. Αυτή την φορά όμως για σένα. Σε ένα αγώνα που δεν θα υπάρχει άλλος νικητής πέρα από τον ίδιο σου τον εαυτό, σε έναν αγώνα που ακόμα και αν χάσεις θα ξέρεις πως έτρεξες, πως το απόλαυσες, πως σε μεταμόρφωσε στην καλύτερη πτυχή του εαυτού σου.

Ο χρόνος αν και είναι επινόηση του ανθρώπου, έχει την τεράστια δύναμη να ροκανίζει τις μέρες, τις ώρες και τις ζωές μας.Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στο παρελθόν, αλλά ούτε και μπορούμε να ρίξουμε κλεφτές ματιές στο μέλλον. Η ‘’μηχανή του χρόνου’’ υπάρχει μόνο στην φαντασία σου, δεν μπορείς να αλλάξεις όλα όσα έζησες, οπότε μη μετανιώνεις.

Να θυμάσαι δεν υπάρχει τίποτα πιο σίγουρο από το τώρα και από τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό είναι ο χρόνος.

''Ο χρόνος πολλές φορές είναι δυσβάκτακτος. Φαντάσου πόσο δυσβάκτακτη θα ήταν η αιωνιότητα!''