ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΜΟΝΗΣ

‘’Ο έρωτας φοβάται την αμφιβολία, και όμως μεγαλώνει από την αμφιβολία και πεθαίνει συνήθως μέσα στην βεβαιότητα.’’ ( Oscar Wilde)



Στις ερωτικές σχέσεις θα μπορούσαμε να προσδώσουμε δύο χαρακτηριστικά, την ‘’καλή’’ και την ‘’κακή’’ σχέση. Με τον χαρακτηρισμό καλή σχέση εννοούμε την σχέση που βασίζεται σε πραγματική αγάπη, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, φυσική αλληλοεξέλιξη και φυσικά ελευθερία της ατομικότητας του καθενός. Όταν ξεκινάει κάποιος μία σχέση, σίγουρα ξεκινάει νιώθοντας έντονα συναισθήματα, τα οποία πολλές φορές εξιδανικεύει και τα ονομάζει αγάπη.

Ένα είδος ‘’κακής’’ σχέσης, είναι αυτή όπου το ένα από τα δύο άτομα ζει προσκολλημένο στο άλλο άτομο,έχοντας ενός είδους εμμονή και εξάρτηση.  Τι  σημαίνει όμως εμμονή? Η εμμονή είναι παρόμοια με το πάθος, αλλά είναι σίγουρα πιο παραπλανητική και καταστροφική. Είναι η υπερβολική  προσήλωση και κτητικότητα  ως προς το άλλο άτομο. Είναι η έντονη ιδέα που μένει στο μυαλό ακόμη και όταν γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους οι σύντροφοι και ανακαλύψουν τις διαφορές και τα ελαττώματα του ενός και του άλλου. Και ενώ το σεξουαλικό πάθος μπορεί να οδηγήσει σε μία ουσιαστική ερωτική σχέση, η εμμονή με την σειρά της σκοτώνει την αγάπη.

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδέψει το άτομο μένοντας προσκολλημένο σε μία άρρωστη εμμονή για ένα πρόσωπο ή μία σχέση, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Η έντονη εξάρτηση με τον ερωτικό μας σύντροφο τείνει να μας οδηγήσει στην έλλειψη επαφής με τον ίδιο μας τον εαυτό. Με την σειρά της αυτή η απώλεια της ατομικότητας δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο συμπεριφοράς όπου η εξάρτηση και η εμμονή γίνεται όλο και πιο έντονη προς το αντικείμενο του έρωτα.


Τρία σημάδια που προδίδουν σχέσεις εμμονής είναι τα ακόλουθα:
-προσκόλληση στον σύντροφο και ενασχόληση συνέχεια με την σχέση μας με παράλληλη παραμέληση της ατομικής ζωής.
-διαρκής προσπάθεια ευχαρίστησης και ικανοποίησης του συντρόφου,χωρίς αμοιβαία ανταπόκριση.
-διαρκείς υποχωρήσεις και συμβιβασμοί καθώς και έλλειψη αυτοσεβασμού.

Μία σχέση με όλα τα παραπάνω σίγουρα δεν είναι υγιής και δεν βασίζεται σε πραγματική αγάπη.
Ποια άτομα είναι πιο ευάλωτα στο να αναπτύξουν εμμονή με τον σύντροφό τους?
Συνήθως τα άτομα που είναι ανασφαλή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, επιφανειακή εξωστρέφεια, χωρίς στενούς κοινωνικούς δεσμούς. Άτομα, τα οποία κάποια στιγμή στην ζωή τους  ένιωσαν την παραμέληση και ίσως στερήθηκαν αγάπη από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτά τα άτομα ζουν με την συνεχόμενη ανάγκη να αγαπηθούν χωρίς να τους απασχολεί αν τα ίδια είναι σε θέση να αγαπήσουν.

Δυστυχώς οι σχέσεις εμμονής καταλήγουν σχεδόν πάντα στον χωρισμό, καθώς το άτομο όσο περνάει ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο εξαρτημένο, κτητικό, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο των παρανοϊκών ιδεών και πράξεων ( π.χ ότι ο σύντροφος έχει παράλληλη σχέση ή υποδυόμενα πως είναι άρρωστα για να αποσπάσουν την προσοχή και την φροντίδα  του συντρόφου). Τα άτομα με έμμονες ιδέες είναι πολύ πιθανό βγαίνοντας από την σχέση να διαγνωστούν με βαριά μορφή κατάθλιψης και να υποπέσουν στην χρήση αλκοόλ και ουσιών καθώς θα μισούν και θα θεωρούν υπαίτιο τον εαυτό τους για τον χωρισμό.


 Τα άτομα αυτά σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό της ψυχικής υγείας, να παρακολουθήσουν κάποια μορφή ψυχοθεραπείας, γιατί  αλλιώς η ύπαρξη εμμονής θα αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε οποιαδήποτε μελλοντική τους σχέση.