ΓΕΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ!!

Ας ξεκινήσουμε τη μέρα μας γελώντας, γελώντας δυνατά, γιατί πολύ απλά το γέλιο δίνει ζωή! Με αφορμή την χθεσινή μέρα, την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, ας μιλήσουμε γι’αυτό και συγκεκριμένα για τα πολλαπλά οφέλη του στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου δρ. Μαντάν Κατάρια είχε πει: << Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Η αιτία που δεν γελάμε πολύ σήμερα είναι επειδή δεν κατανοούμε την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και χαβαλές, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έρθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής.>>

Εσύ πόσες φορές την ημέρα γελάς; Τι είναι αυτό που σε κάνει να γελάς; Άραγε γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι το γέλιο στην ζωή σου;

Ήδη από την αρχαιότητα το γέλιο κατείχε σημαντική θέση στην ζωή των ανθρώπων. Άλλωστε το άτομο είναι ‘’ον γελαστικόν’’, κάτι που τον καθιστά ξεχωριστό από τα υπόλοιπα όντα, όπως και η γλώσσα. Το γέλιο είναι κάτι που δεν μαθαίνεται, αλλά που συμβαίνει στο άτομο αυθόρμητα και ενστικτωδώς. Το μωρό πρώτα γελάει και ύστερα μαθαίνει να μιλάει. Τι είναι, όμως αυτό που κάνει το γέλιο τόσο σημαντικό για την ψυχική μας ευημερία;

Γελώντας, παράγονται ενδορφίνες στον οργανισμό μας, δηλαδή ορμόνες χαράς, οι οποίες έχουν αναλγητική και χαλαρωτική δράση. Οπότε όσο περισσότερο γελάμε, τόσο μεγαλύτερο το αίσθημα ευφορίας, λόγω της αύξησης ενδορφινών στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να θέλουμε να ξαναγελάσουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γέλιο είναι ίσως το καλύτερο φυσικό αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό φάρμακο που υπάρχει. Μέσω αυτού βιώνουμε θετικά συναισθήματα, τα οποία μας γεμίζουν χαρά, πίστη, αισιοδοξία, ελπίδα, πίστη και ηρεμία. Γελώντας παρεμποδίζουμε τις αρνητικές σκέψεις και γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ακόμη, γινόμαστε ασυνείδητα συμπαθείς και αγαπητοί στους άλλους, καθώς το γέλιο αποτελεί και ένα ‘’όπλο’’ κοινωνικοποίησης. Πέρα, όμως από αυτό, αποτελεί και μέσο ευφορίας ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι καλύτερο να γελάς μαζί με παρέα, παρά μόνος σου. Έτσι, εκτιμάς περισσότερο τον λόγο, ο οποίος ήταν η αίτια του γέλιου σου.

Κάτι πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι το γέλιο μας ομορφαίνει, κάνοντας πραγματικά το πρόσωπό μας να δείχνει πιο φωτεινό και όμορφο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που οι χαμογελαστοί και θετικοί άνθρωποι είναι περισσότερο θελκτικοί από το αντίθετο φύλο. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, 15 λεπτά γέλιου καθημερινά, αποτελούν το ιδανικότερο φάρμακο για το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα. Μη ξεχνάμε ότι το γέλιο είναι το μοναδικό ηρεμιστικό χωρίς παρενέργειες!


Τελικά, συμπεραίνουμε ότι πρέπει να γελάμε πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε ή θέλουμε. Πρέπει να γελάμε ακόμα και όταν δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι, γιατί γελώντας σίγουρα θα γίνουμε. Πρέπει να γελάμε για να ζήσουμε περισσότερο. Πρέπει να γελάμε για να είμαστε ερωτεύσιμοι. Πρέπει να γελάμε γιατί το γέλιο αποτελεί το ‘’λίφτινγκ’’ του προσώπου μας δείχνοντάς μας πιο νέους και όμορφους. Και τέλος, πρέπει να γελάμε γιατί ‘’ το γέλιο κάνει τους άλλους να ανησυχούν’’! Γελάστε και όλα είναι δυνατά!!