‘’ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΡΑΩ Η’ ΦΟΡΑΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ?’’-Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ

Τα ρούχα πέρα από τις φυσικές ανάγκες προστασίας μας από το κρύο ή την ζέστη, πάντα ακόμη και από τα παλιά τα χρόνια θεωρούνταν ένα μέσο έκφρασης και αποκάλυψης του εαυτού μας. Την πρώτη φορά που συναντάμε ένα άτομο, το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε σε αυτό είναι το ντύσιμό του. Χωρίς να ανταλλάξουμε μία κουβέντα, διαμορφώνουμε εξαρχής άποψη για την οικονομική του κατάσταση, το επάγγελμά του, την κοινωνική του θέση καθώς και την προσωπικότητά του. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πέσουμε έξω παίρνοντας μόνο υπόψιν την εξωτερική εμφάνιση. Είναι αυτό που λέμε ‘’τα φαινόμενα απατούν’’.

Παραμένοντας, όμως στο ρόλο του ντυσίματος, είναι ένας τρόπος τόσο να εκφράσουμε τον εαυτό μας όσο και για να εξυπηρετήσουμε κοινωνικούς σκοπούς. Η επιλογή του τι θα φορέσουμε σίγουρα έγκειται στην προσωπικότητά μας ( π.χ ένα χαρούμενο άτομο φοράει συνήθως έντονα πολύχρωμα ρούχα σε αντίθεση με ένα άτομο που περνάει κατάθλιψη,το οποίο φοράει πιο σκουρόχρωμα ρούχα στα οποία  δίνει ελάχιστη σημασία). Άλλες φορές η επιλογή του ρούχου που θα φορέσουμε είναι και ανάλογη της περίπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, άλλα ρούχα επιλέγουμε να φορέσουμε σε ένα επαγγελματικό μας ραντεβού, άλλα σε ένα πάρτι και άλλα όταν πάμε γυμναστήριο.

Διαφορετικά χρησιμοποιούνται τα ρούχα όσον αφορά και τα δύο φύλα. Συνήθως οι γυναίκες επιλέγουν ρούχα που τις κάνουν πιο ελκυστικές, ενώ αντίθετα οι άντρες προτιμούν ρούχα που τους δίνουν κάποιο κύρος ή ανωτερότητα.

‘’Φοράω  αυτό που νιώθω ή νιώθω αυτό που φοράω?’’ Τα ρούχα μπορεί να επηρεάσουν τη ψυχολογία μας, μπορεί ωστόσο να είναι και αποτέλεσμα της διάθεσής μας. Το στυλ μας αλλάζει ανάλογα με την ηλικία μας, αλλά και ανάλογα με τη ψυχολογικά κατάσταση που βρισκόμαστε σε κάθε περίοδο της ζωή μας. Άλλωστε πόσα ρούχα τα οποία ήταν τα αγαπημένα μας παλιά, τώρα τα κοιτάμε και απορούμε πώς τα φορούσαμε?

Σε πολλές καταστάσεις της ζωής μας το ντύσιμο παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Για παράδειγμα στη συνέντευξη για την πρόσληψη μας σε μία εταιρία σημαντικό ρόλο παίζει το επιμελημένο ντύσιμο. Ένα ουδέτερο και αρκετά προσεγμένο ντύσιμο δίνει την εντύπωση ότι το άτομο πραγματικά ενδιαφέρεται για τη δουλειά. Αντίθετα, στο πρώτο μας ραντεβού η αμέλεια της εμφάνισής μας δείχνει ότι δεν μας ενδιαφέρει και τόσο η σύναψη σοβαρούς σχέσης με το συγκεκριμένο άτομο! Όλα αυτά είναι όμως γενικεύσεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές φορές η αμέλεια της εξωτερικής εμφάνισης και της ατομικής καθαριότητας είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής.

Θα πρέπει να δίνουμε ως ένα βαθμό σημασία στην εμφάνισή μας και στο ντύσιμό μας, χωρίς παράλληλα να γινόμαστε θύματα της μόδας! Τα ρούχα που φοράμε θα πρέπει να είναι άνετα, να υποστηρίζουν την προσωπικότητά μας και να μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Αν είναι να φορέσουμε κάτι το οποίο είναι στην μόδα, χωρίς να μας αρέσει πραγματικά, καλύτερα να μη το βάλουμε γιατί μόνο αρνητικά συναισθήματα θα μας προκαλέσει. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι καθαρά δική μας επιλογή, να έχουν ιδιαίτερη σημασία για μας και να μας φτιάχνουν τη διάθεση.


Τέλος, όπως υποστηρίζουν και οι θεραπευτές ψυχικής υγείας κάλο θα είναι αν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε συχνά την γκαρνταρόμπα μας. Οι αλλαγές στη ζωή μας, ακόμα και στο ντύσιμο, μας πηγαίνουν μπροστά. Έτσι, ας συμπεριλάβουμε στους τομείς της ζωής μας και το ντύσιμο, κάτι το οποίο αν γίνεται με δική μας επιλογή και θέληση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει!