ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ FACEBOOK

Πριν δέκα χρόνια, προτού κάνει την εμφάνισή του το facebook στις ζωές των ανθρώπων, οι ερωτικές σχέσεις ήταν πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Το να γνωρίζεσαι και να βγαίνεις ραντεβού με κάποιον ήταν κάτι που δεν συνέβαινε τόσο συχνά και όχι πάντα με επιτυχία. Το 2004 ήταν η χρονιά που έκανε την εμφάνισή του το facebook, αυτός ο δημοφιλής ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με τις επαφές τους καθώς και να μοιράζονται μαζί τους τις προσωπικές τους πληροφορίες. Μαζί όμως με το facebook έκαναν την εμφάνισή τους και κάποια νέα εμπόδια και δυσκολίες.

 Σύμφωνα με τους ερευνητές, το facebook είναι η μοναδική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει αλλάξει και επηρεάσει τις σχέσεις των ανθρώπων με μεγάλο αντίκτυπο ακόμα και στους χωρισμούς. Ξεκινώντας από την επιρροή του στις ρομαντικές σχέσεις, παρατηρήθηκε ότι οι σύντροφοι ανάλογα με το βαθμό δέσμευσης που είχαν, ανανέωναν το πεδίο της σχέσης στο προφίλ τους και επέλεγαν κοινή τους φωτογραφία ως κεντρική. Πιο συγκεκριμένα, όσοι είχαν φωτογραφία προφίλ με το σύντροφό τους και δήλωναν ότι βρίσκονταν <<σε σχέση>>, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν μαζί και λιγότερες να έχουν απατήσει ο ένας τον άλλον, καθώς ένιωθαν τη δέσμευσή τους πιο ισχυρή επειδή την είχαν μοιραστεί και με τους φίλους τους στο facebook. Ακόμη, τα άτομα που δηλώνουν ότι είναι σε σχέση, παρατηρείται ότι παρακολουθούν λιγότερο προφίλ ‘’εναλλακτικών συντρόφων’’.

Σε κάθε φάση της σχέσης, από την αρχή της μέχρι και τη λήξη της, το facebook  γεννάει ένα σωρό εμπόδια και αμήχανες συζητήσεις που πριν δεν υπήρχαν. Σ’αυτό άλλωστε συμβάλλει το ότι η προσωπική κατάσταση του καθενός εμφανίζεται ως υποχρεωτικό πεδίο που πρέπει να συμπληρώσει ο κάθε χρήστης.Διάφορες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στις επιπτώσεις που έχει η εξέταση κάθε παραμέτρου της ζωής του μελλοντικού συντρόφου. Συνήθως το άτομο πριν ξεκινήσει την σχέση ή στην αρχή της σχέσης, παρακολουθεί λεπτομερώς το προφίλ του συντρόφου του για να εξαλειφθεί κάθε αίσθημα αβεβαιότητας γι΄’αυτόν. Μη ξεχνάμε όμως ότι αυτό το συναίσθημα της αβεβαιότητας αποτελεί ένα αναπόσπαστο και ενδιαφέρον κομμάτι στην αρχή της κάθε σχέσης, όπου τώρα με το facebook εξαλείφεται και αυτό  και ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών της σχέσης.

Τι συμβαίνει με τα ζευγάρια που έχουν δημιουργήσει τη σχέση; Σύμφωνα με έρευνες τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται όταν ένας από τους δύο συντρόφους δεν έχει αλλάξει την προσωπική του κατάσταση και δεν έχει επιλέξει ως κεντρική φωτογραφία μία με τον σύντροφό του. Τα άτομα που το κάνουν αυτό συνήθως είναι και στην πραγματική ζωή λιγότερο αφοσιωμένα στη σχέση τους.

Πέρα όμως από το κομμάτι της σχέσης και της δέσμευσης, έχει επηρεαστεί κατά πολύ  μέσω του facebook και ο βαθμός δυσκολίας του χωρισμού. Το άτομο νιώθει μεγαλύτερη υποχρέωση και πίεση από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον να μείνει με τον σύντροφό του όταν έχει χρησιμοποιήσει κοινές φωτογραφίες μαζί του και έχει αλλάξει την προσωπική του κατάσταση. Η ιδέα και μόνο ότι όταν αλλάξει η προσωπική κατάσταση από ‘’σχέση’’ σε ‘’ελεύθερος’’, και θα αρχίσουν πολλοί φίλοι και συγγενείς να ρωτάνε τι συνέβη, αυτή και μόνο η ιδέα αναβάλλει το αναπόφευκτο του χωρισμού. Άρα όλο αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε κάποιον που θέλει να χωρίσει.

Τέλος, τι συμβαίνει με το θέμα των πρώην και της σχέσης μας μαζί τους στο facebook. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί ο χωρισμός μόνο στη πραγματική ζωή. Θα πρέπει να τελειώσουμε την σχέση μας με τον πρώην και στο facebook. Το να εξακολουθεί να παραμένει κανείς φίλος στο facebook με πρώην, οδηγεί συνήθως σε αρνητικά συναισθήματα, συναισθηματική φόρτιση, ακόμη και σε ελπίδες για κάποια μελλοντική επανασύνδεση. Το να κρατάς επαφή με τον πρώην σύντροφο έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς μένεις καθηλωμένος σε ένα παρελθόν που δεν σου προσφέρει τίποτα, μη διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι το facebook έχει ριζώσει βαθιά στις προσωπικές μας ζωές και σχέσεις σε σημείο να τις κατευθύνει και να τις επηρεάζει με έναν ασυνείδητα αρνητικό τρόπο, με δυσάρεστες συνέπειες στη παροντική και μελλοντική ζωή μας.