Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Στην Ελλάδα η ψυχοθεραπεία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ταμπού. Στις ασθένειες που αφορούν το σώμα μας, όπως ένα χτύπημα ή ένα απλό κρυολόγημα, τρέχουμε απευθείας στο γιατρό να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Γιατί δεν νοιαζόμαστε με τον ανάλογο τρόπο και για τη ψυχή μας; Ποιοι  είναι οι λόγοι που μας κρατάνε μακριά από τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία;

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τον ψυχολόγο γιατί φοβούνται να μη χαρακτηριστούν ‘’τρελοί’’. Στην πραγματικότητα όμως, τα άτομα που απευθύνονται σε ψυχολόγο είναι αυτά τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με τη ψυχική τους υγεία, θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον εαυτό τους και να γίνουν καλύτεροι. Βλέπουμε, λοιπόν,ότι η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, αλλά και σε υγιείς ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν αυτογνωσία.

Ένας ακόμη λόγος που το άτομο αποφεύγει να πηγαίνει σε ψυχοθεραπευτή είναι ο οικονομικός. Στη σημερινή περίοδο οικονομικής κρίσης είναι λογικό οι περισσότεροι να θεωρούν τη ψυχοθεραπεία ως σπατάλη χρήματος, ως πολυτέλεια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν όμως ότι όσοι βάζουν ως πρόφαση τον οικονομικό λόγο για την αποφυγή της ψυχοθεραπείας, στη πραγματικότητα αντιστέκονται και φοβούνται την ίδια τη ψυχοθεραπεία και όχι το οικονομικό κόστος.

Ο κυριότερος όμως λόγος που αποφεύγει κάποιος τη ψυχοθεραπεία είναι ο φόβος της ανακάλυψης δυσάρεστων πτυχών του εαυτού και της ζωής του. Ορισμένοι φοβούνται μήπως βγούν στην επιφάνεια οι λάθος επιλογές που έχουν κάνει στη ζωή τους. Για παράδειγμα, μήπως ανακαλύψουν ότι οι γονείς τους ήταν η αιτία πολλών λάθος επιλογών τους  και έρθουν σε ρίξη μαζί τους. Στην πραγματικότητα όμως, μέσω της ψυχοθεραπείας το άτομο οδηγείται σε αργές αλλά σταθερές και θετικές αλλαγές και έτσι ακόμα και ένα γεγονός που θα μπορουσε να  επηρεάσει τη ψυχική του ισορροπία έρχεται στη ζωή του ως φυσικό επακόλουθο και δεν την διαταράσσει.

Οι λόγοι για να κάνουμε ψυχοθεραπεία είναι πιο σημαντικοί από τους λόγους που μας αποθαρρύνουν να πάρουμε αυτή την απόφαση. Μέσω της ψυχοθεραπείας όχι μόνο ξεπερνάμε συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά  μας βοηθάει να πετύχουμε τους στόχους μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους γύρω μας, έτσι ώστε να γίνουν πιό ουσιαστικές, περισσότερο ικανοποιητικές και βαθιές.
Τέλος, μέσω της ψυχοθεραπείας αφήνουμε πίσω το παρελθόν μας και δουλεύουμε αποκλειστικά για το μέλλον μας. Το άτομο σταματάει να ασχολείται με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του, και μέσα από αυτά που έμαθε από τη ψυχοθεραπεία παίρνει αποφάσεις για ένα πιό ικανοποιητικό μέλλον.