TO ‘’ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΡΑΤΑΚΙ’’ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΖΗΛΙΑ

Σε όλους μας είναι γνωστό το παραπάνω τερατάκι που κάνει την εμφάνισή του απρόσμενα και ξαφνικά πάντα μέσα σε μία σχέση δημιουργώντας πολλά επακόλουθα προβλήματα. Στην αρχή κάθε σχέσης όλα είναι ρόδινα και εξιδανικευμένα. Εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι τέλεια κάνει την εμφάνισή του το τερατάκι της ζήλιας και τα καταστρέφει όλα.







Με το αίσθημα της ζήλιας το άτομο νομίζει ότι θα αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις και εκπλήξεις. Συνήθως  η ζήλια οδηγεί το άτομο να σκέφτεται πάντα με αρνητικό τρόπο για την σχέση του, να οδηγείται σε αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι ο σύντροφός του τον βαρέθηκε, και έτσι να βιώνει  ένα συνεχόμενο αίσθημα προδοσίας, φόβου, ανασφάλειας το οποίο καταλήγει να γίνεται εμμονή και να κυριεύει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς του. Ποιά είναι όμως τα κυριότερα αίτια της ζήλιας και με ποιούς τρόπους μπορεί να καταπολεμηθεί;

Τα αίτια της ζήλιας μπορεί να είναι τόσο βιολογικά όσο και αποτέλεσμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και των εμπειριών που έχουμε αποκομίσει από αυτό. Ο άντρας συνήθως βιώνει το αίσθημα της ζήλιας επειδή αναζητά την αποκλειστική θέση όσον αφορά την αναπαραγωγή της συζύγου του. Η γυναίκα από την άλλη, θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφάλεια αναζητάει συνεχώς την αποκλειστική φροντίδα και προσοχή του συντρόφου της.

 Πέρα από τα βιολογικά αίτια, υπάρχουν και τα περιβαλλοντικά τα οποία διαμορφώνουν κατά κύριο  λόγο την προσωπικότητα του ατόμου. Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, τα όποια έχουν στερηθεί την αγάπη ή δεν την έλαβαν με τον σωστό τρόπο, κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον καθώς και άτομα που δεν τα έχουν βρεί με τον εαυτό τους και δεν τον έχουν αποδεχτεί έτσι όπως είναι, είναι πιό ευάλωτα να βιώσουν το αίσθημα της ζήλιας.  Κάποιες πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι άτομα που έχουν δεχτεί ως παιδιά σωματική ή λεκτική βία είναι πιο εύκολο να νιώσουν αισθήματα ζήλιας και ανασφάλειας ως προς τον σύντροφό τους, καθώς είναι πιο δύσκολο γι’αυτά τα άτομα να βιώσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους άλλους.

Οι συμπεριφορές του ζηλιάρη διαφέρουν από πρόσωπο σε πρόσωπο και από κατάσταση σε κατάσταση. Κάποιες συμπεριφορές θεωρούνται δικαιολογημένες  καθώς και φυσιολογικές γιατί λένε ότι έρωτας χωρίς λίγο αίσθημα ζήλιας  δεν υφίσταται. Πότε όμως η ζήλια μετατρέπεται σε παθολογική κάνοντας δυσλειτουργική την σχέση?

Τα ζηλότυπα άτομα χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες συμπεριφορές. Είναι καχύποπτα με κάθε ενέργεια του συντρόφου τους και παρακολουθούν τη κάθε κίνησή  τους. Νιώθουν θυμό για κάθε άτομο που πλησιάζει το σύντροφό τους και τα μυρικάζουν όλα. Εκδηλώνουν έντονη κτητικότητα και μία άκρως ελεγκτική στάση. Επιθυμούν συνέχεια επιβεβαίωση και η πιθανή απώλεια του συντρόφου τους γίνεται καθημερινή εμμονή. Ακόμη, ασχολούνται και θέλουν να ξέρουν τα πάντα για το παρελθόν του άλλου με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν μια δική τους πραγματικότητα γι’αυτό, η οποία δεν υφίσταται πια. Συνήθως αυτά τα άτομα κάνουν αρνητικές σκέψεις για τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους, επικεντρώνονται μόνο στα αρνητικά σημεία της σχέσεις και μεγαλοποιούν τις συγκρούσεις και τα άσχημα περιστατικά με συνέπεια να γίνονται καταπιεστικοί, παράλογοι και να μη μπορούν να απολαύσουν ούτε την ίδια την σχέση τους ούτε την ίδια τους την ζωή.

Ξεκινώντας από κάποια σημαντικά βήματα, το άτομο θα μπορέσει να περιορίσει τα οδυνηρά αισθήματα ζήλιας και να βιώσει μία αρμονική σχέση. Μερικά από αυτά τα βήματα είναι τα εξής:
-να εντοπίσει το άτομο απο πού προέρχεται η ζήλια του έτσι ώστε να μπορέσει να την αντιμετωπίσει και πιο αποτελεσματικά.
-να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις που οδηγούν σε παράλογες συμπεριφορές και να σκέφτεται με πιο λογικό και θετικό τρόπο σε οτιδήποτε διαδραματίζεται μέσα στην σχέση.
-ένα από τα σημαντικότερα βήματα είναι να μπούμε στη θέση του συντρόφου μας και να σκεφτούμε πώς θα αισθανόμασταν εμείς αν ο σύντροφός μας μας φερόταν με ένα παράλογα ελεγχτικό τρόπο κάνοντας μας σκηνές ζηλοτυπίας σε καθημερινή βάση.
- μία συζήτηση με τον σύντροφό μας γι’αυτά που μας πειράζουν και μας προβληματίζουν είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί ο ίδιος να μην έχει καταλάβει ποιά πράγματα για σένα είναι σημαντικά σε μία σχέση και ποιά σου προκαλούν δυσαρέσκεια.
-τέλος, δεν είναι ντροπή να ζητήσουμε την βοήθεια κάποιου ειδικού, κυρίως σε περιπτώσεις παθολογικής ζήλιας. Με αυτό όχι μόνο θα βελτιώσουμε την σχέση μας, αλλά κυρίως τον ίδιο μας τον εαυτό, αποκτώντας την αυτοεκτίμηση που μας χρειάζεται.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι κάθε σχέση έχει κάτι να μας προσφέρει. Με αυτό το κάτι δεν εννοούμε όμως θυμό, φόβο, άγχος και κατάθλιψη! Όταν αυτά δεν υπάρχουν, τότε μόνο θα μπορέσουμε να ζήσουμε μία ιδανική σχέση και μία γεμάτη ζωή!