ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΟΣ

Στις μέρες μας η κατανάλωση αλκοόλ ολοένα και παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Πώς όμως αυτό επηρεάζει τη σχέση ενός ζευγαριού. Σε τι βαθμό η κατανάλωσή του κάνει το άτομο δυσλειτουργικό μέσα στη σχέση?











Σύμφωνα με μία νορβηγική έρευνα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ από τον έναν ή και τους δύο συντρόφους  μπορεί να οδηγήσει πιο σύντομα στον χωρισμό. Βέβαια, η πιθανότητα αυτή μειώνεται αν και οι δύο σύντροφοι πίνουν  περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτό ,λοιπόν είναι αυτονόητο ότι αν κανένας από τους δύο συντρόφους δεν πίνει, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα χωρισμού στην πορεία του χρόνου. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στις δυτικές χώρες και συχνά οδηγεί σε δυσλειτουργικούς γάμους και διαζύγια. Μεγάλη εντύπωση παρουσιάζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν αλκοολικό σύζυγο παρουσιάζουν τα ίδια ψυχολογικές διαταραχές χρήζουσας βοήθειας όπως κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.
Κατανοούμε , λοιπόν, ότι δεν είναι η κατανάλωση που οδηγεί στην δυσαρέσκεια και στο χωρισμό του ζευγαριού, αλλά η διαφορά στην ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει ο καθένας τους ξεχωριστά. Ακόμη, έρευνες έδειξαν  ότι τα ποσοστά χωρισμών είναι υψηλότερα όταν η γυναίκα πίνει περισσότερο από τον άντρα ή πίνει μόνο αυτή.

Μία παρόμοια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο έδειξε τα ίδια αποτελέσματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και και παντρεμένα ζευγάρια που καταναλώνουν βαριά ποσότητα αλκοόλ είναι πιο ευτυχισμένα και δεν διατρέχουν κίνδυνο χωρισμού από ότι εκείνα τα ζευγάρια που καταναλώνουν ανόμοια ποσότητα.

Συμπεραίνουμε, ότι πρέπει τόσο να ακολουθούμε την αρχαία φράση ‘’παν μέτρον άριστον’’ στην κατανάλωση του αλκοόλ όσο και να επιλέγουμε προσεχτικά τον σύντροφο μας για να μην εμπλακούμε αργότερα σε μια δυσλειτουργική σχέση από την οποία θα είναι πιο δύσκολο και επίπονο να βγούμε.