ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ




Έφτασε η εποχή που πάλι θα γεμίσεις με ερωτήματα τον εαυτό σου για το ποια δώρα είναι κατάλληλα να προσφέρεις στα πρόσωπα που αγαπάς. Το ερώτημα αυτό γίνεται πιο δύσκολο όταν αυτά τα αγαπημένα σου πρόσωπα διανύουν μία δύσκολη περίοδο στη ζωή τους, κατά την οποία τους έχει κυριεύσει το άγχος και η θλίψη.

 Έχεις σκεφτεί ποτέ πως τα δώρα σου μπορεί να είναι διαφορετικά από ό,τι φαντάζεσαι, αλλά παράλληλα τόσο μοναδικά και αναγκαία για ένα πρόσωπο που καταβάλλεται από άγχος; Στα φετινά Χριστούγεννα έχω να σου προτείνω κάποιες ιδέες για δώρα που μπορείς να κάνεις σε αυτά τα άτομα που ‘’περνούν δύσκολα’’ στις γιορτές, δώρα που θα τους δώσουν φωτεινό χαμόγελο στην θλίψη, ανακούφιση στο επίπονο συναίσθημα του άγχους.




1.Φτιάξε ένα cd με τραγούδια που σου γεμίζουν χαρά, χαμόγελο, έμπνευση και ελπίδα. Πρόσθεσε σε αυτό το cd ακόμα και τραγούδια που βρίσκεις παιδικά ή ‘’ανόητα’’. Σίγουρα ο άνθρωπος που θα του το προσφέρεις θα σκάσει ένα χαμόγελο μόλις τα ακούσει. Άλλωστε εκεί που δεν μπορούν να βοηθήσουν οι λέξεις, μπορεί να μιλήσει η μουσική. Και η μουσική μιλάει πάντα μέσα στις καρδιές.

2.Στείλε ένα μήνυμα αγάπης στο κινητό, υπενθύμισε τους πως είσαι εκεί γι’ αυτούς και πως τους σκέφτεσαι. Θυμήσου πως αυτό το μήνυμα το έχουν ανάγκη και θα αποτελεί μία τεράστια αγκαλιά στα μοναχικά συναισθήματα που τους κατακλύζουν.


3.Αγόρασε τους ένα βιβλίο ζωγραφικής antistress. Κυκλοφορούν μάλιστα τέτοια βιβλία με Χριστουγεννιάτικα σκίτσα που σε τοποθετούν απευθείας σε γιορτινή ατμόσφαιρα. Μέσω της ζωγραφικής το άτομο αποφορτίζεται, νιώθει την χαρά  της δημιουργίας, αποτυπώνει όλα του τα αρνητικά και ανέκφραστα συναισθήματα στο χαρτί.

4.Πρότεινε μία έξοδο σε αυτά τα άτομα και προσπάθησε να τα βγάλεις έξω από το σπίτι. Πολλές φορές ψάχνουν συντροφιά, θέλουν να απεγκλωβιστούν από τον μαύρο σύννεφο τους, αλλά δεν ξέρουν πως να ζητήσουν βοήθεια. Ίσως να ντρέπονται ή να φοβούνται την απόρριψη. Κάνε εσύ, λοιπόν, το πρώτο βήμα και κανόνισε μία έξοδο σε ένα μέρος που ξέρεις πως κάποτε  τους άρεσε. Βοήθησε τους επίσης στα γιορτινά ψώνια τους, παρότρυνέ τους να αγοράσουν οι ίδιοι ένα δώρο στον εαυτό τους.

5.Κανόνισε ένα πάρτι με πυτζάμες και καλή διάθεση. Όταν ένα άτομο βιώνει κατάθλιψη ή στρες είναι καλό να βρίσκεται σε μέρη όπου αισθάνεται ασφαλές. Διοργάνωσε ένα ήσυχο πάρτι στο σπίτι του ατόμου, κάλεσε πρόσωπα που ξέρεις ότι θα ήθελε να έχει κοντά  του, διάλεξε μία όμορφη Χριστουγεννιάτικη ταινία και ετοίμασε την καλύτερη σου διάθεση. Θα νιώσει ασφάλεια στον χώρο του και θα πειστεί πως η χαρά μπορεί να βρίσκεται  ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα.

 6. Αγόρασε  ένα ημερολόγιο ευχών και θετικών μηνυμάτων για το νέο έτος που έρχεται. Πολύ συχνά αυτές οι ευχές είναι όλα όσα θα ήθελαν να ακούσουν ή να πουν οι ίδιοι στον εαυτό τους.

7.Δημιούργησε ένα κουτί επιβράβευσης και γράψε πρώτος ποια κομμάτια αγαπάς στον άνθρωπο αυτόν. Έπειτα δώσε του αυτό το κουτί και ζήτησε του να ορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα μέσα στην εβδομάδα που θα διαβάζει όσα του έγραψες.

8.Από αυτά τα άτομα απουσιάζει η φροντίδα του εαυτού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Δημιούργησε ένα πακέτο φροντίδας και περιποίησης για τους ίδιους, όπως ένα κουτί με αρωματικά έλαια, ένα πακέτο μασάζ και περιποίησης σώματος, ένα καλάθι γεμάτο από σοκολάτες και ζεστά ροφήματα. Χρειάζεται να ανακαλύψουν ξανά την χαλαρή τους πλευρά.





Να θυμάσαι πως ακόμα και αν όλα τα παραπάνω δώρα δεν βοηθήσουν άμεσα τα άτομα που αγαπάς, σίγουρα θα έχεις προσθέσει ένα λιθαράκι πιο κοντά στο να βρουν την φωτεινή τους πλευρά.


Καλές Γιορτές!

Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου
Ψυχολόγος- Οικογενειακή Σύμβουλος